TITICACA: Här bor Uros-folket mitt i sjön

En heldagstur till Titicacasjöns flytande öar, samt till natursköna ön Isla Taquile, gav en hel del märkliga scener. Urosfolket flydde de argsinta Inka- och Collas-folken för flera hundra år sedan. Det hävdar i alla fall Lonely Planet, medan guiden vinhade hävdade att det var spanjorerna...

293
293

En heldagstur till Titicacasjöns flytande öar, samt till natursköna ön Isla Taquile, gav en hel del märkliga scener. Urosfolket flydde de argsinta Inka- och Collas-folken för flera hundra år sedan. Det hävdar i alla fall Lonely Planet, medan guiden vinhade hävdade att det var spanjorerna som Urosfolket flydde i från. Lonely Planet har långt ifrån alltid rätt så vem vet, Inka är kanske utan förskyllan här.

I vilket fall, de fann idén att göra sig en bostad med hjälp av vass som växer i Titicacas grundare delar. Vassen ruttnar underifrån och de måste ständigt fylla på med ny färsk vass ovanifrån. Samma sak med deras vassflottar som tar tre månader att binda ihop och sommsedan räcker i ett par år innan båten är alltför rutten.

Det finns Urosstammar och flytande öar som inte är öppna för turister. Men de som är det, har helt och hållet annammat turismen – sällan har jag skådat en sådan till synes frivillig men i själva verket totalt riggad kommers med ”handicrafts”, vävda dukar, lergökar och minivassbåtar. På ett sätt är det lite sorgligt att se, samtidigt som man inte vill missunna dem de ökade inkomsterna från turismen.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
I denna artikel