1611


USA bytte misstänkta spioner med Ryssland

SPECIALRAPPORT: De kommunicerade via krypterad radio, meddelanden med osynligt bläck, morsekod, till synes oplanerade möten på stan, dolda meddelanden i bilder och hemliga brevlådor. Den ryska spionringen skulle påverka politiken på högsta nivå i USA.
I tio år hade FBI bevakning på den minst elva personer stora gruppen spioner, vars aktiviteter får vindarna från kalla kriget att blåsa till liv igen.
En Resande Reporters Äventyr har studerat den största spionskandalen på åratal i USA, efter FBI:s tillslag i helgen.
UPPDATERAD 9 JULI: I en hemlighetsfull operation, nära knuten till Rysslands FN-delegation i New York, som sträckte sig över tio års tid, försökte så många som elva personer positionera sig på ett sådant sätt i det amerikanska politiska livet att de skulle kunna komma över hemlig information att skicka vidare till Moskva och kontoret för Rysslands utrikesspionage, SVR.

FBI:s tillslag mot de misstänkta ryska spionerna den 27 juni i år, där tio är gripna och en misstänkt ännu på fri fot efter att ha sluppit undan via Cypern, rullar upp misstankar om en omfattande och noga planerad rysk insats för att få information om, och möjligen påverka, politiska beslut i USA. (Bilden: FBI:s högkvarter i Washington.)
Ungefär en vecka efter FBI:s tillslag utväxlades de ryska spionerna med amerikanska spiondömda medborgare i Ryssland.
En analys av aktiviteterna från omvärldsanalysföretaget Stratfor, som bygger på dokument inlämnade till domstolar i USA, ger en intressant inblick i händelseförloppet.
Ingen av de gripna i USA är såvitt känt officiellt anklagad för spioneri. Däremot står bland annat penningtvätt med bland misstankarna, i ett uppdrag som framför allt gick ut på att, under lång tid, etablera en ”deep cover” inom amerikansk politik för att, när det krävdes, kunna ta del av hemlig information.
Vissa av de misstänkta personerna flyttade till USA redan under 1990-talet, enligt FBI, medan en av dem anlände för att ta del i operationen så sent som 2009. De försågs med falska identiteter inklusive fejkade barndomsbilder och ”cover stories”, påhittade historier, om deras bakgrund. Det misstänks också att flera av personerna inte hade vetskap om varandra – en klassisk strategi i spionsammanhang. Av de ryska underrättelsemyndigheterna försågs personerna med bankkonton, bilar och bostäder i USA för att kunna operera under mycket lång tid.

En av de misstänkta och gripna spionerna är Anna Chapman, 28, (bilden), vars pappa jobbar vid det ryska utrikesministeriet enligt pressuppgifter. Anna Chapman fick enligt New York Daily News snabbt smak för det goda partylivet i USA, som inkluderade boende i en lägenhet på Manhattan. Hennes riktiga namn rapporteras vara Anya Kushchenko. Anna Chapman dejtade bland annat den 60-årige Michael Bittan, en affärsman från New Jersey med ”djupa fickor och inflytelserika vänner”. En av Anna Chapmans vänner säger till tidningen:

”He was older, but he clearly loves surrounding himself with beautiful women, mostly Russian, and since the spring Anna was in his inner circle,” said a fellow Russian party girl.

Brittiska The Mirror har kommit över en video med Anna Chapman där hon pratar om sitt privatliv och karriär under en anställningsintervju – klicka här för att komma till videon.
Chapman skickade vid tio tillfällen, alltid på en onsdag, hemlig information via en specialkonfigurerad bärbar dator, information som togs emot av en rysk tjänsteman, rapporterar CBS News. Den sista överföringen av information skedde nu i juni i år. Därefter lyckades en FBI-agent under täckmantel och försedd med dold mikrofon arrangera ett möte med Chapman på ett kafé i New York. Vid mötet pratade de först ryska men bytte sedan till engelska för att inte väcka uppmärksamhet.
Så här gick konversationen, enligt bevisningen mot Chapman som återges av CBS News:

”I need more information about you before I can talk,” said Chapman.

”OK. My name is Roman,” the agent replied. ”I work in the consulate.”

The undercover agent said he knew she was headed to Moscow in two weeks ”to talk officially about your work,” but before that, ”I have a task for you to do tomorrow.”

The task: To deliver a fraudulent passport to another woman working as a spy.

”Are you ready for this step?” he asked.

”Of course,” she responded.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 undersöker nu samtidigt också om Chapman, som hade brittiskt medborgarskap, kan ha spionerat på Storbritannien, rapporterar The Daily Telegraph. Anna Chapmans ex-man säger till tidningen:

“Towards the end of our marriage she became very secretive, going for meetings on her own with ’Russian friends’, and I guess it might have been because she was in contact with the Russian government.”

Kommunikationen mellan de misstänkta spionerna och till Moskva för tankarna till den bästa av spionthrillers. Information doldes i bilder som skickades hem till uppdragsgivaren. Meddelanden utbyttes, enligt misstankarna, även via snabba och till synes oplanerade möten, rapporterar bland andra The Guardian, på stan, så kallade ”flash meets”, mellan två personer. Epost användes för att bestämma platser där korrespondans lämnades för vidarebefordran till Moskva. Klassikern osynligt bläck misstänks ha använts, samt även mycket korta radiomeddelanden i form av morsekod. Privata trådlösa och krypterade nätverk sattes upp för hemliga konferenser elektroniskt via datorer. Vid minst två tillfällen, enligt Stratfor, träffades två av personerna för att skicka kontanter vidare.
FBI, påstås det, hade den växande gruppen av misstänkta spioner under tung bevakning under tio år, en stor operation som drevs från Washington, New York och Boston. Spaningen inkluderade videokameror och inspelningsutrustning i de misstänktas hem, radiospaning, insamlande av epost och under cover-spaning även från FBI:s sida.

Exakt hur de amerikanska myndigheterna kom spoineriet på spåren är okänt. Men år 2000 hoppade en rysk underrättelseofficer, Sergei Tretyakov, som var baserad vid den ryska FN-delegationen i New York, av till USA. Han började lämna information till de amerikanska myndigheterna. Det misstänks, skriver Strafor, att han därmed satte FBI på spåren, och att den federala polisen därefter drog igång den stora övervakningsoperationen som nu, tio år senare, ledde till gripandet av den misstänkta spionringen. Sju av de elva personerna ska ha koppling till FN-högkvarteret i New York (bilden).
Den 25 juni, två dagar före FBI:s ingripande, var Rysslands president Dimitri Medvedev i Washington för möte med president Barack Obama för att förbättra relationerna mellan länderna. Normalt, konstaterar Stratfor, ska ett avslöjande av den kaliber som sedan följde ha negativa effekter på sådana relationer. Så tycks dock inte ha skett.
Orsaken till att FBI slog till just nu, efter tio års spaningar, kan vara att vissa av de inblandade annars riskerade att fly ur USA, enligt en teori.
Stratfor konstaterar i sin analys:
Indeed, if there were political motivations behind the timing of the arrests, they remain a mystery.
Mer läsning om spionskandalen

TV: Här jagas den elfte spionmisstänkte
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article