1058 0

DRAMATIK I EGYPTEN: 
TUSENTALS TROTSAR REGIMEN IKVÄLL VID TORGET MITT I KAIRO
Live-bilder från Al Jazeera, som än så länge fortsätter sända från mitt i Kairo trots att regimen dragit in kanalens tillstånd, visade under söndagseftermiddagen tiotusentals människor, om inte hundratusentals, samlade vid Tahrirtorget mitt i Kairo som blivit protesternas epicentrum. Strax före kl 15 svensk tid flög egyptiskt stridsflyg mycket lågt över torget flera gånger, rimligtvis för att skrämma folket till att lyda beslutet om utegångsförbud från kl 16. Ljudet från planens motorer var ”deafening”, rapporterade kanalens korrespondent, vars namn hålls hemligt av säkerhetsskäl.

Senare på kvällen var folk fortfarande kvar på torget, utan att någon svårare sammandrabbning inträffat mellan folket och militären. Man måste fråga sig hur mycket inflytande Mubarak har över armén just nu – hittills har bilderna mest visat en lugn militär som observerar oroligheterna utan att ingripa.

Från torget fortsätter ropen skalla på söndagskvällen med krav på president Mubaraks avgång. Det såg ut som att regimen samlade sig i en massiv kraftuppvisning mot protesterna tidigare på söndagseftermiddagen. Extra militärfordon anlände till torget och helikoptrar cirkulerade mycket lågt över torget:

Al Jazeera rapporterade att bland annat flera högt uppsatta domare och andra myndighetspersoner anslutit sig till protesterna på torget på söndagen. ”Vi är här som egyptier, inte som domare”, sa en av dem på raspig telefon till Al Jazeera.

Twitter, där rapporter om Kairo strömmar in i flera tusental per minut, rapporterar någon nu om varningsskott som avfyrats i luften:

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa under dagen att USA vill se ”ett ordnat maktövertagande och fria val i Egypten”. Om det skulle innebära en omsvängning i USA:s inställning, och att Amerika tar sin hand ifrån Mubarak, innebär det med stor sannolikhet att han är historia inom kort.

En partifunktionär som uppenbarligen var lojal med Mubarak gick ut i Al Jazeera och påstod på söndagskvällen att mängder av egyptier i själva verket stöder presidenten – något som möttes med stor skepsis. ”Var är de någonstans i så fall, jag ser dem inte”, invände Al Jazeeras studioreporter samtidigt som live-bilderna från torget och slagorden mot Mubarak rullade vidare i tv-rutan.

Parallellt med de dramatiska scenerna idag som Al Jazeera sänt, trots indraget sändningstillstånd, visade egyptisk statskontrollerad TV bilder som visar på lugn och ro i Kairo – ett sätt för diktaturen att försöka spela ned protesterna:

Se Al Jazeeras dramatiska och historiska sändning live här:

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article