1129 0

Mubarak börjar vackla
Det tycks på måndagskvällen som att den hårt pressade Mubarak håller på att öppna för förhandlingar med, som det rapporteras, ”alla politiska partier” och öppnar för en ändring av konstitutionen, drag som möjligen kan vara starten på en lösning av Egyptens massiva politiska kris. Ett sändebud från USA ska vara på väg till Kairo för att hjälpa till med förhandlingarna, rapporterar A Jazeera ikväll. På tisdag planeras en extrastor demonstration mot regimen i Kairo där en miljon människor kan väntas delta. Det är bland annat inför det trycket som Mubarak nu tvingas agera.

New York Times rapporterar på måndagen:

Egypt’s new vice president [Suleiman, bilden ovan] said on Monday that President Hosni Mubarak has authorized him to open a dialogue with the opposition for constitutional and political reforms. The vice president, Omar Suleiman, did not offer any further details.

Läget håller snabbt på att bli totalt ohållbart även ur andra aspekter: de ekonomiska skadorna för Egypten kan rimligtvis redan räknas i mångmiljardbelopp. Utländska investerare tar ut kapital ur landet, Kairobörsen har varit stängd i flera dagar, bankerna likaså, det finns tecken på att brist på pengar börjar märkas i ekonomin eftersom bankomaterna är stängda eller plundrade och, vilket jag skrev i en krönika på SvD.se idag, kreditinstituten sänker nu Egyptens kreditrating vilket ger högre lånekostnader. Därtill står i princip hela Egyptens viktiga turismindustri nu stilla, med stora intäktsbortfall som följd.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article