1059 0

Sorglig upptrappning 
av kaoset i Kairo inatt
SEN UPPDATERING: Kairo är tragiskt nog på väg ner i en snabbt snurrande spiral av våld och anarki, har det framgått av tisdagskvällens och onsdagens nyhetsrapportering. Det tal som president Mubarak höll på tisdagseftermiddagen – där han meddelade att han sitter kvar till september men inte ställer upp för en ny period – tycks ha transformerat den så sent som på måndagen mestadels fredliga demonstrationen till ett kompakt kaos på och kring Frigörelsetorget i centrala Kairo. Rapporter har kommit om misshandel, beväpnade demonstranter (till häst och kamel), hundratals skadade, brandbomber och andra tillhyggen.

Det rapporteras på onsdagskvällen om total anarki och en extremt osäker situation på torget: ingen polis, ingen brandkår som släcker bränder nära boningshus och bilar, byggnadsmaterial som används som kastvapen.

De senaste dygnens händelser:
Tisdagskvällen: Mubarak håller sitt tal
Senare samma kväll: president Obama säger i ett tal att makten bör börja flyttas nu (inte i september)
Onsdag: nya protester på torget, även om ett visst splittring har rapporterats under dagen hos demonstranterna där vissa vill fortsätta tills Mubarak är borta, vissa anser att Egypten skadas för mycket av fortsatt kaos
Onsdag eftermiddag: militären uppmanar förgäves demonstranter att lyda utegångsförbudet
• Onsdag eftermiddag/kväll/natt: rapporter om heta bråk mellan anti-Mubarakdemonstranter och Mubarak-anhängare rapporteras från flera håll i Kairo (se tidigare inlägg). Flera dödsfall rapporteras, det spekuleras om att regimen ligger bakom bråken för att skapa kaos. Militären vägrar ingripa.

Det är nu ingen tvekan om att USA svängt helt i sin hållning gentemot Egyptens ledare och nu vill ha bort honom så snabbt det går – varje minut nu blir situationen mera instabil i Egypten. Samtidigt tycks det som att regimen i Kairo vägrar lyda de många uppmaningar till besinning som kommer både från USA och olika EU-ledare på onsdagen. En rapport menade att Mubarak och hans stab helt enkelt vägrar att svara i telefon.

Internet fungerar återigen i Egypten, sannolikt för att myndigheterna helt enkelt insett att idiotstoppet av uppkopplingen inte nått sitt syfte att mörklägga protesterna.

Allt sammantaget är det nu en ännu mer prekär situation, delvis igångsatt av Mubaraks eget tal i tisdags, som Egypten nu är på väg in i.

Uppdatering följer.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article