1252 0
1252 0

NEW YORK, MÅNDAG — Det är som sagt måndag och jag pustar ut efter en rolig, behaglig och intensiv helg där vi haft besök av kollega Johan Ö från Puerto Rico. Det är alltid roligt när folk kommer hit. Ännu roligare är det när man lyckas få till inte bara en utan en rad barrundor och nya restauranger.

Aktiviteterna blev ungefär som följer:

En kinesisk speleman utanför New York-börsen i fredags där Alibaba börsnoterades. Foto: Erik Bergin
En kinesisk speleman utanför New York-börsen i fredags där Alibaba börsnoterades. Foto: Erik Bergin

• FREDAG: Jag inledde fredagen med bevakning av kinesiska ehandelsbjässen Alibabas börsnotering på New York-börsen. Det blev en stökig historia som höll på att sluta i haveri när min gamla Iphone 4S helt plötsligt la av och jag inte kunde skicka hem texten från Wall Street till Stockholm.

Strax därefter anlände min nya Iphone 6 i ett paket – se bilden nedan – så nu är det problemet förhoppningsvis avhjälpt.

Tre generationers Apple-mobiler: 4S, 5 och 6.
Tre generationers Apple-mobiler: 4S, 5 och 6.

Därefter skrev jag färdig en annan story till SvD inför veckans stora FN-möte här i New York som publicerades idag, måndag, i tidningen. Se särskilt inlägg om det med.

När det var klart gick vi ut och käkade på B Bar & Grill, ett trevligt hak några avenyer bort där de framför allt erbjuder förnämliga drinkar. Kvällen fortsatte sedan frampå småtimmarna via två barer i East Village vars namn jag glömt.

Men det blev en rolig kväll.

Manhattan-utsikt söderöver  från The Standard Rooftop Bar. Foto: Erik Bergin
Manhattan-utsikt söderöver från The Standard Rooftop Bar. Foto: Erik Bergin

• LÖRDAG: Joggingrunda längs East River. Därefter promenad tvärs över Manhattan till Standard Hotel med dess förnämliga takbar där vi sänkte ett par tre drinkar igen. Efter en promis längs den upphöjda parken High Line till ett annat hotell, Americano, som också har en takbar där vi käkade lite så gick vi hem och vilade upp oss för att sedan gå och käka middag på Five Napkins.

Promenad längs High Line i lördags mellan drinkarna på två olika takbarer, The Standard och Americano.
Promenad längs High Line i lördags mellan drinkarna på två olika takbarer, The Standard och Americano.

(Förresten, Americano har även en rooftop pool – dessvärre blev det inget bad där eftersom vattnet inte såg helt fräscht ut och det blåste en hel del där uppe. Man kan faktiskt gå så långt som att säga att just Americanos takbar rent av underlevererar både vad avser pool och en del övriga aspekter. Satsa hellre på The Standard.)

Brunch på Lafayette. Foto: Erik Bergin
Brunch på Lafayette. Foto: Erik Bergin

• SÖNDAG: Sovmorgon, varefter vi brunchade på Lafayette (bilden till höger) på Lafayette Street. Mycket trevligt. Därefter följde helgens kulturaktivitet med ett besök på The Tenement Museum, alltid intressant.

Dock kan jag rekommendera turen Hard times framför den vi gick nu, om irländska invandrare.

Därefter åkte jag på ett par timmars jobb – en story inför tisdagens stora klimatmöte hos FN i New York – varefter vi tog L-linjen över till Brooklyn och The Wythe Hotel med dess fantastiska takbar där man har utsikt över Manhattans skyline.

Den här bilden är från Wythes takbar:

Utsökt över Manhattan från Wythe Hotels takbar. Foto: Erik Bergin
Utsökt över Manhattan från Wythe Hotels takbar. Foto: Erik Bergin

Jag gjorde plötsligt stor succé som takbarsfotograf genom att använda mobillampan för att ljussätta folks ansikten däruppe i mörkret och ta foton med en annan mobil. Så pass att en dam inne i baren enligt uppgift trodde att att kollega Johan var en kändis på uppgång i karriären. Så var nu inte fallet.

Middag blev det på köttrestaurangen Fette Sau på 354 Metropolitan Avenue i Brooklyn – ett ställe som kan rekommenderas fett. Man beställer sitt kött i lösvikt, plockar på tillbehör och får alltihop på en plåtbricka. Riktigt bra, särskilt ribsen håller världsklass.

Efter en avslutande drink på en beach-bar nära Bedford Avenue där de spexat till det genom att göra om golvet till en sandstrand så avrundade vi helgen. Utomordentligt lattjo alltihop.

Sand över hela golvet på baren i Brooklyn. Foto: Erik Bergin
Sand över hela golvet på baren i Brooklyn. Foto: Erik Bergin
In this article