4037

NEW YORK, ONSDAG — Nyss var statsminister Stefan Löfven här i New York för att träffa drottningen, Mike Bloomberg, Jan Eliasson och Hillary Clinton, samt hälsa på i en skola i the Bronx. Bara ett var veckor efter det så är Sverige på väg mot nyval.

På (ännu) en upprörd presskonferens på onsdagen, sedan regeringens budget röstats ned, förklarade Löfven att Sverige går till extraval den 22 mars. S och MP går till val på en budget som är identisk med den som nu röstats ned och samma sorts regeringskonstellation. Utan att diskutera innehållet i vare sig den ena eller andra budgeten, eller ena eller andra regeringens politik, så måste det vara tillåtet att påpeka att ett nyval inte framstår som det vettigaste steget, inte nu.

Om en regering inte får igenom sin budget så avgår regeringen. Talmannen sonderar sedan terrängen för en ny regeringsbildning. Det är den gängse arbetsordningen. Hade Löfven gjort på det sättet så hade han troligen fått frågan direkt igen av talmannen om han kunde få ihop en annan sorts regering. Det hade kunnat handla om en ”blocköverskridande” – om vi nu ska hålla på med dessa block – bred regering med egen majoritet. S+M, S+FP+C, S+M+FP, S+MP+C, eller vad som nu krävts.

Istället hoppas försöket att bilda en ny regering helt över. Och dessutom cementerar S fast sig i både ett redan färdigmejslat S-MP-samarbete och en nedröstad budget, vilket blir det som den sittande regeringen går till val på. Jag har svårt att se det vettiga i det agerandet. Faktum är att SvD:s ledarsida sätter huvudet på spiken om saken i den här texten. DN är inne på samma spår här.

Hade talmannen efter flera försök inte fått ihop en ny regering så hade det blivit nyval ändå. Men nu? Jag skulle tro att fler än en politisk analytiker och ledarskribent, oavsett politisk färg, håller med om att var för tidigt att slå till med nyval. På samma sätt som förre statsministern Reinfeldt kritiserades för att avgå för tidigt, redan på valnatten. Vad hände med den beprövade metoden att hålla huvudet kallt i kritiska situationer?

* * *

Helt bortsett från detta så kan man alltid roa sig med de skämt om regeringskrisen som nu sprids i sociala medier:

house of kaos
En pastisch på den politiska Netflix-serien House of Cards, med huvudrollsinnehavaren Kevin Spacey utbytt mot Stefan Löfven.

In this article