65336 0

New York-borna kan det här med brunch. Helger strax efter lunch verkar knappast någon göra något annat än att hiva i sig pannkakor med sirap och omeletter med bacon och smält ost. Och vem kan klandra dem, egentligen. En oplanerad helg manifesteras gärna med den angenäma sysslan att sitta till bords länge och äta för mycket.

Särskilt om man kan göra det på Clinton Street Baking Company på, som namnet antyder, Clinton Street strax söder om Houston Street på Lower East Side (karta). Stället är ett hektiskt och ganska trångt men ljust och trevligt café och restaurang som bjuder en genomarbetat och lagom överskådlig brunchmeny med läckerheter som Egg Benedict, pannkakor förstås, varm choklad spetsad med tequila och allehanda andra läckerheter.

Vi testar pannkakorna och Nordic Egg Benedict, båda utsökta. Pannkakorna – just det här i alla fall – kommer med choklad på toppen vilket gör rätten ganska söt. Men de är fint stekta och inte så torra som tjocka amerikanska pannkakor ibland är.

Egg Benedict hos Clinton Street Baking Company. Foto: Erik Bergin
Egg Benedict hos Clinton Street Baking Company. Foto: Erik Bergin

 Äggen kommer in med precis perfekt fasthet, fast ändå med rinnande gula så som det ska vara. Underst finns en tunn, krispig skiva hashbrown (riven potatis som stekts ihop till en plätt), med en spröd tunn laxskiva emellan och äggen överst, med stänk av ett par olika sorters kaviar på toppen. Det är, tydligen, kaviaren som ger anrättningen epitetet ”Nordic”. Alltihop smakar fantastiskt. Jag kommer på mig själv med att lägga ned besticken mellan varje tugga för att njuta intensivt av läckerheten och vill inte att den ska ta slut. Kvaliteten på Egg Benedict hos Clintons slår faktiskt de hos Five Napkin Burger på 14:e gatan som vi provätit tidigare.

Priset för en brunch för två personer hamnar runt 70 dollar plus dricks. Stället tar bara kontanter, så se till att gå till bankomaten innan (det finns en tvärs över gatan där varje uttag dock kostar ett par dollar).

Inget gott om inte kommer med vissa problem dock. Kön till Clinton Street Baking Company kan vara lång på helgerna och personalen tillämpar ett system med väntelista där restaurangen skickar ett sms när ditt bord är ledigt. Det kan dock handla om en väntetid på mellan 40 minuter och en och en halv timme, så det är läge att springa några ärenden emellan. Å andra sidan, skulle du ge upp så finns gott om andra diners och lunchställen på Lower East Side och East Village att använda som backup-plan.

Frågan är dock om de har lika goda Egg Benedict.

Betyget för ”trivselfaktor” (se nedan) hade kunnat bli 8 men dras ned ett steg beroende på en väntetid för bord på över en timme.

Till New York-guiden

Fler recensioner på karta:

In this article