Republikanerna trappar upp kampen

1192
1192

val2016-logoFå hemma i Sverige har troligen missat att valkampanjandet är i full sving i USA inför 2016 års presidentval i november.

Miljardären Donald Trump. Foto: Gage Skidmore/Flickr

På onsdagskvällen sändes den andra tv-debatten med de republikanska kandidaterna (demokraterna däremot håller sin första debatt i oktober).

Som väntat blev det affärsmannen och miljardären Donald Trump som till stor del hamnade i centrum, i den här debatten som i den första i början av augusti.

[contextly_sidebar id=”ydyTofoSjh6hHDrnG8anANxPlKSArcaA”]Men det var ändå en mera nedtonad Trump vi fick se nu, som tycktes försöka hålla sig borta från den värsta sortens personangrepp.

Sedan han annonserade sin kandidatur från Trump Tower i New York i juni har han gjort sig känd för att attackera alla sina kandidater i allmänhet, och Jeb Bush i synnerhet.

Se hela debatten, som sändes på CNN, här ovanför – eller klicka här.

Den andra republikanska presidentvalsdebatten inför valet 2016 i onsdags. Foto: CNN
Den andra republikanska presidentvalsdebatten inför valet 2016 i onsdags. Foto: CNN
Ted Cruz, senator från Texas. Foto: Gage Skidmore/Flickr
Ted Cruz, senator från Texas. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Vissa andra kandidater försökte sig på att diskutera någon form av sakpolitik mellan angreppen. Texassenatorn Ted Cruz annonserade till exempel sin övertygelse om att ”global warming” inte existerar (med hänvisning till satelliter som Cruz menade inte visar på några höjda temperaturer).

Mike Huckabee. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Arkansas förre guvernör Mike Huckabee deklarerade för sin del att beslutet i somras av USA:s Högsta domstol att tillåta homoäktenskap i alla 50 delstater var ”emot konstitutionen” och därmed inte borde följas. (Vad Huckabee däremot inte förklarade var hur den åsikten går ihop med den av amerikanska politiker så ofta och högt hyllade friheten för alla invånare, en ”freedom” som rimligen borde innefatta även amerikaner som är bögar och flator.)

Så här ser ställningen ut. Källa: Real Clear Politics
Så här ser ställningen ut. Källa: Real Clear Politics

Vissa experter ansåg att vinnaren i debatten var datajätten HP:s tidigare vd Carly Fiorina, som gick ut hårt med attacker mot framför allt Trump.

Förre HP-chefen Carly Fiorina. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Det var första gången som Fiorina var med i den stora debatten, i augusti fanns hon med i bottenskrapet ihop med de kandidater som trendar sämst i opinionsmätningarna.

Jeb Bush däremot anses allmänt ha gjort ytterligare ett relativt svagt framträdande. Jeb, bror och son till de två tidigare Bush-presidenterna, kan beskrivas som den mest moderata och socialkonservativa av de republikanska kandidaterna.

Jeb Bush. Foto: Michael Vadon/Flickr

Bush gick exempelvis (liksom New Yorks förre guvernör George Pataki, som också ställer upp i valet men som hittills klarat sig mycket dåligt i opinonsmätningarna) ut och försvarade HD:s beslut om homoäktenskap, även om han inte höll med domstolen i sak, och hamnade därmed i konflikt med Huckabee under debatten.

– Vi måste ha ett land som bygger på lagar, sa Bush.

Ben Carson. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Bush har relativt gott om pengar i sin kampanjkassa och är uppbackad av mäktiga donatorer. Det har dock inte hittills räckt för att placera honom på mer än tredje plats, efter Trump och den pensionerade kirurgen Ben Carson, som allmänt ansågs göra ett blekt intryck i onsdagens tv-debatt.

MER LÄSNING Allt inför presidentvalet 2016

Så här ser opinionen ut för de olika kandidaterna, enligt Real Clear Politics:

Källa: Real Clear Politics
Källa: Real Clear Politics

fakta-vinjettSå funkar ett amerikanskt val: Kampanjerna är nu igång på båda sidor inför delstaternas primärval, som inleds i början av 2016. Då väljer väljare i båda partier elektorer som i sin tur utser en republikansk och en demokratisk kandidat vid partiernas respektive kongresser nästa sommar. Därefter kampanjar de båda kandidaterna mot varandra fram till valet i november 2016. 

In this article