1295 2
1295 2

Robert Baer var CIA-agent under över 20 år och bland annat stationerad på olika håll i Mellanöstern. Sedan han lämnade spionbyrån 1997 har han skrivit en rad memoarböcker, bland annat See No Evil som filmatiserats i Syriana med George Clooney i huvudrollen.

Baer är öppet kritisk till USA:s Mellanösternpolitik såväl som gentemot sin tidigare arbetsgivare CIA, som han menar numera litar mer till avlyssning av mobiler och sms än att ha livs levande agenter på marken som kan lära känna ett samhälle.

Och han menar – liksom många andra – att dagens kaos undvikits om USA låtit bli att invadera Irak 2003.

– 2003 avsatte vi Saddams sunniregering i Irak. Och sedan hade du Bashar al-Assad i Syrien som började döda sunniter 2011. Så vad du får är en stor skara sunniter som flyr, som vilken hjord som helst skulle göra, säger Robert Baer på telefon från Kalifornien.

Baer är en av USA:s troligen mest erfarna Mellanösterexperter. Jag intervjuade honom på lördagen, apropå terroristattacken i Paris.

Läs storyn här.

Så här såg det ut i måndagstidningen:

Intervjun i nedstruket skick i SvD den 16 november 2015.
Del av intervjun i nedstruket skick i SvD den 16 november 2015.
Sidan med intervjun i nedstruket skick i SvD den 16 november 2015.
Sidan med intervjun i nedstruket skick i SvD den 16 november 2015.

https://www.flickr.com/photos/elhamalawy/2284877407/

Robert Baer, före detta CIA-agent. Foto: Hossam el-Hamalawy حسام الحملاوي / Foter.com / CC BY-NC-SA

In this article