Lågt vatten i skärgården – men gott om båtfolk

1653 0
1653 0

OSTHOLMEN — Det är rejält lågt vatten i Stockholms mellersta skärgård just nu. SMHI:s vattenståndskarta indikerar 14 centimeter under normalnivån vid en mätstation i närheten och 19 cm under vid Slite på Gotland. En okulär observation av viken här på norra sidan av Ostholmen i närheten av Möja indikerar mer än så.

Det gröna stråket på klippan är sjugräs som normalt är under vatten. Foto: Erik Bergin

En liknande observation gjorde jag vid Strömma Kanal, som kändes smalare än vanligt. Det låga vattenståndet gör förstås att grund som man normalt klarat kan slå i kölen och en vik tenderar att kännas mer långgrund än vanligt.


PODCAST BÄSTA SKÄRGÅRDSTIPSEN


Västra Ostholmen. Stenar som vanligtvis är under vatten ligger nu i dagen. Foto: Erik Bergin

Glädjande nog är det gott om båtar ute fast det är i slutet av september. Denna lördagkväll ligger sju båtar i norra viken på Ostholmen.

Bastun har fått gå varm hela dagen och ett par i en liten båt här bredvid drog igång grillen på klippan när mörkret hunnit falla. De fick hjälp av strålkastaren på taket till deras kompisars Targa 31:

Grillning på klippan i ljuset av en strålkastare. Foto: Erik Bergin

Jag vill hävda att september är en av de bästa båtmånaderna. Även de populäraste vikarna är glest befolkade och det är hyfsat varmt i vattnet, 13-14 grader denna helt i mellersta Stockholms skärgård. Det gör att det går att ta ett snabbdopp för att fräscha upp sig – väsentligt mera behagligt om du jämför med i början av maj då vattnet ibland inte kommit upp i mer än runt 8 grader.

Så här fin är skärgården från Ostholmens utsiktsberg, vy mot väster:

Utsikten från berget på Ostholmen. Foto: Erik Bergin

Och så här vacker är skärgårdsnaturen från cirka 120 meters höjd, fotograferad från drönare:

Ostholmen från 120 meters höjd, norra viken. Foto: Erik Bergin

Själv har jag grillat ribs på klippan och njutit av stillheten. Det är varmt i kajutan och dessutom hittade jag en skvätt whisky som stod kvar sedan midsommar. Så mig går det ingen nöd på.

Panorama: Ostholmen 30 september 2017. Foto: Erik Bergin
Grillkvällen på klippan. Foto: Erik Bergin
In this article