2676 0
2676 0

STOCKHOLM — Den vämjeliga hösten är här med sitt mys och regn och det är tid, ehuru en aning svårt att acceptera, att summera årets båtsommar. Så dum har den inte varit och än finns förstås chansen till en eller ett par krispiga helgturer i september och oktober.

Vad som också förnöjer är att jag lyckats besöka ett par helt nya ställen sommaren 2017, utöver en rad gamla favoriter förstås.

Så utan ytterligare dröjsmål – här är bästa destinationerna båtsommaren 2017, utan inbördes ordning.


PREMIÄR 4 JUNI

Ostholmen

Norra viken vid Ostholmen i juni. Foto: Erik Bergin

Som flera somrar tidigare blev det flera besök på Ostholmen strax sydost om Möja. Jag har skrivit om denna ö många gånger på den här bloggen, i år bland annat om öns utsiktsberg. Missa heller inte min video från ön:


NY Ö!

Svartlöga

Byhamnen i Svartlöga. Foto: Erik Bergin

Just det, det blev ett förstagångsbesök på Svartlöga några distans sydost om Furusund – och vilken pärla ön visade sig vara, bara man lyckas komma i land.

För det är inte lätt, med grund överallt och privata bryggor i varenda vik, vilket jag skrev om här. Men för den som lyckas är ett besök i byn väl värt besväret.

Se filmen från Svartlöga:


DUBBELFAVORITEN

Bullerön & Melskär

Stora Melskär. Foto: Erik Bergin

Både Bruno Liljefors fantastiska Bullerön och Melskär, en ofta trygg hamn någon distans åt nordväst, hann jag med. Vädret och vinden vid Bullerön var möjligen inte på topp, vilket förstärker öns lynnighet vad gäller tilläggning – det är egentligen bara när det blåser måttligt från nordost eller ost som ett besök lämpar sig.

Vid många andra vindar så finns dock Melskär, som sagt, vilket jag skiver om här. Studera även det här sjökortet för att förstå vad jag menar:

Bullerön – fin när det blåser från norr. Melskär – bra när vinden drar in från syd. Grafik: Erik Bergin (Sjökort: Eniro)

PANGMIDDAGEN

Högmarsö

Varvet på Högmarsö, med restaurangbyggnaden till höger. Foto: Erik Bergin

Högmarsö nästan omedelbart sydväst om Furusund har jag besökt en gång förut för några år sedan – då var vädret bättre och det var tidigare på sommaren. Nu kom vi dit dagen innan varvskrogen skulle bomma igen. Men vilken krog det är, och i vilken fantastiskt unik miljö. Se bilderna från skärgårdens märkligaste krog här.


LÅNGSKEPPS VID VARVET

Norra Stavsudda

Förtöjd långskepps vid bryggan på Norra Stavsudda i juni. Foto: Erik Bergin

En annan gammal klassiker, Norra Stavsudda strax innanför Möja. Eftersom en familjemedlem hyrt stuga här i flera år har ön börjat kännas som min egen. Den är alltid lika välkomnande. Läs om den här. Och se kortfilmen:


MIDSOMMAR

Finnhamn

Akterdäck på pyntad båt. Foto: Erik Bergin

Midsommaren firades med fest och gott sällskap på Finnhamn. Det är kanske inte en av de öar man helst besöker, men vid stora festligheter som midsommar så fyller den verkligen en fin funktion som magnet för väl över hundra fritidsbåtar som allihop festar loss. Det visar inte minst den här filmen från Finnhamn/Stora Jolpan:


NY VIK!

Nordöstra Ingmarsö

En av bryggorna som förbinder holmarna runt Trälhavets båtklubbs uthamn på nordöstra Ingmarsö. Foto: Erik Bergin
Inloppet till hamnen är smalt men fullt navigerbart om ditt djupgående inte är för stort. Foto: Erik Bergin
Nordöstra Ingmarsö i augusti 2017. Foto: Erik Bergin

På nordöstra Ingmarsö finns en fantastisk liten vik som Trälhavets båtklubb förbarmat sig över och gjort till en av klubbens uthamnar.

Jag har tidigare inte rapporterat någonting om detta lilla paradis, helt enkelt eftersom jag inte visste att det existerade. En smal kanal mellan två klipper leder in i viken, där spångar lagts ut mellan flera öar så att det går att ta sig torrskodd runt härligheten.

Flera dass, grillplatser och bryggor finns att använda fritt, samt bergsöglor för enkel tilläggning. En riktig pärla, som ger hyfsat skydd åt de flesta vindar som inte kommer direkt norrifrån. Gissa om det är fest här varje midsommar 🙂

Här är sjökortet:


ÅTER I BUNKERN

Arholma

Kusten vid Arholma Nord. Foto: Erik Bergin
Gästbryggan på östra Arholma. Foto: Erik Bergin
Arholma. Foto: Erik Bergin

Vädret var definitivt inte på topp i augusti men det gör inte så mycket när man besöker en ö som har så mycket att erbjuda som Arholma, Stockholms skärgårds norra utpost. Vi rev bland annat av ett besök vid Arholma Nord, den gamla kustartilleribunkern som är museum sedan några år. Läs mer om det här.


Seglarberget på Rödlöga.

Andra öar som besökts sommaren 2017 är bland andra Rödlöga (bilden), Munkholmen, Möja, Lådna och Lökaön.

Tack för den här sommaren, på återseende Skärgård 2018!

In this article