1139
1139

STOCKHOLM — I den uppsjö av osorterad information, fake news och bilder på bebisar och katter som är internet så finns det ändå en del fasta kajer att förtöja vid. Handtag i tillvaron, en vän att lita på. Lite som en favoritbok du gärna läser igen, fast med nytt innehåll varje gång.

Så är det med ett antal sajter som handlar om äventyr, resor, båtliv och prylar som jag hela tiden återvänder till. Med paddan på magen liggande på akterdäck på båten, eller när jag har lunchrast på jobbet. De här sju sajterna hör till mina journalistiska husorgan när det gäller fritid och allt som inte har med jobb att göra.

Klicka på varje och läs. Har du egna tips? Kommentera längst ner.

Outside.

Outside Magazine är inte vilken tidning om friluftsliv som helst. Den finns i svensk version, som jag måste erkänna att jag faktiskt sällan läser, men den amerikanska gillar jag främst för dess breda grepp på allting som har med friluftsliv och äventyr att göra.

Outside engagerar sig till max åt högt och lågt. Här kan du ena stunden läsa om en utredning av ett mord upp på en bergstopp, nästa om de bästa fickknivarna på marknaden det här året. En av de bästa stories jag någonsin läst på Outside var sjöfartsjournalisten Kathryn Miles granskning av varför replikan av fartyget Bounty, från myteriet, sjönk utanför USA:s ostkust i en storm.

OutsideOnline.com

Roads and Kingdoms.

Prisbelönta Roads and Kingdoms är så mycket mer än en resesajt. Bland dess tidigare medarbetare fanns numera sorgligt bortgångne Anthony Bourdain, resekocken och äventyraren som hade egen show på CNN, krigskorrespondenter och litterära figurer. Bourdain investerade även pengar i sajten.

Så här beskriver sajten sitt journalistiska uppdrag: ”Roads & Kingdoms is dedicated to a simple idea: the more you know, the better you travel. We use talented local journalists, deep storytelling, and the good things in life—food, music, booze—to inform and inspire about destinations around the globe.”

Det är på Roads and Kingdoms du hittar historierna från ett krigshärjat Syrien eller Irak, om baksidan av en diktatorisk politik, om vad som mycket väl kan vara världens bästa middagsmat, lagad i ett itusågat oljefat längs en asiatisk landsväg. Ett måste för alla som vill se något mer i livet.

RoadsandKingdoms.com

Travel & Leisure.

Travel + Leisure är inte den källa för information om resor och äventyr som egentligen hamnar på min absoluta topplista. Men sajten vinner poäng på sin stora bredd. Här finns allt, allt och lite till.

Vid ett slumpmässigt valt tillfälle går jag in och hittar följande tre historier i topp på sajten: En kryssning som tar dig till 50 Unesco-platser, 23 reseprylar du bara måste ha, samt USA:s 20 festligaste städer.

Ni fattar poängen — bredden är grejen. Här finns rubbet.

Travelandleisure.com

PassageMaker.

Passage Maker är dedikerad till resor i långsam takt med motorbåt. Uttrycket ”passagemaker” används just för att beskriva den långsamtgående båttyp, kallad ”trawler”, som lämpar sig bra för den som har gott om tid och pengar.

Jag hamnar ofta här av en ren händelse, mera sällan har jag aktivt letat efter en eller annan story hos Passage Maker. Ett exempel var när jag satt och läste på om gamla tiders Grand Banks, en nordamerikansk motorbåt, byggda i och mahogny och hamnade på ett reportage publicerat 2012 med rubriken ”Old Woodies Rule” (Gamla träbåtar regerar).

Sedan dess har det blivit flera besök. Jag skulle inte säga att Passage Maker driver några högstående journalistiska ideal, men det är bra läsning för oss som gillar motorbåtar.

PassageMaker.com

New York Times Travel.

The New York Times reseredaktion Travel är vad varje dagstidning borde vara. Åtminstone vad gäller resejournalistik, och en del annat också.

Det var under mina år som New Yorker som jag lärde mig uppskatta New York Times. Även vad gäller dess rapporter från världens alla hörn. Vilken annan prenumererad morgontidning skickar exempelvis ut en reporter för att bevaka ett nytt resmål varje vecka; 52 på ett år?

NYT har vad många vanliga resemagasin aldrig når upp till, integritet, fet budget och journalistisk knivskärpa.

New York Times Travel

National Geographic..

Yes! Där är den, den ultimata resetidningen, National Geographic, en utsökt kombinatoion av perfekta foton, vetenskap och äventyrslust.

Just äventyr är förstås i fokus hos National Geographics avdelning Adventure, där man med fördel informerar sig om var de coolaste vraken att dyka ned till finns i världen, de fräsigaste vulkanerna att besöka eller de spexigaste bortglömda öarna i Stilla Havet, eller något i den stilen.

National Geographic Adventure är helt enkelt ett måste för alla som söker någonting annat. Högt på min lista.

National Geographic Adventure

Teton Gravity Research.

Jag återupptäckte Teton Gravity Research nyligen efter att ha hunnit glömma att den existerade. Det är kanske inte det bästa omdömet, men faktum är att det är en fantastisk källa till äventyrsunderhållning.

Teton Gravity är ett filmbolag som startades 1995 av några fiskare och ski-bums, enligt bolagets egen historieskrivning. De producerar dokumentärer inom nischen äventyrssport, till stor del inriktade på saker som alpint, bergsklättring och surfing. Men du hittar även videor om utrustning, teknik och annat.

Med andra ord, alla vi som springer runt med våra GoPro-kameror och filmar semestern med drönare, det här är vad vi egentligen drömmer om att syssla med.

Så här kan det se ut:

In this article