757 0
757 0

VECKANS ANALYS 27 dec. 2019 —Veckan före jul, samtidigt som det amerikanska folket hade annat att tänka på än Demokraternas nomineringsrally, låg Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren trea i de nationella mätningarna. Hon hade strax innan, i början av december, backat under Bernie Sanders, vänstersenatorn från Vermont, och hade inte hotat frontrunnern och förra vicepresidenten Joe Biden sedan oktober.

Elizabeth Warren hade stöd av runt 15 procent av de demokratiska primärvalsväljarna, jämfört med Bidens 27-28, enligt Real Clear Politics genomsnitt.

Med runt en månad kvar till de första primärvalen i Iowa och New Hampshire har det börjat bli en sorts outtalad sanning att dessa tre – Biden, Sanders och Warren – är de kandidater som Demokraternas val kommer att stå mellan. Möjligen med ett undantag, Pete Buttigieg, som lett mätningarna i Iowa under december.

Samtliga dessa tre toppkandidater är över 70 år. Men där slutar mycket av deras gemensamma nämnare.

Två av dem anses vara vänsterdemokrater. Men hur mycket vänsterprogressiv är egentligen Elizabeth Warren? Och kanske ännu viktigare, hur mycket vänster kommer hon att vara om kanske tre månader, om racet ställs på sin spets mellan henne, Biden och Sanders?

Senatorn Elizabeth Warren i Iowa i mars 2018. Foto: Erik Bergin

I mars 2019 besökte jag ett väljarmöte med Elizabeth Warren i ett iskallt Iowa. Se min rapport därifrån i SvD här. Warren inledde som amerikanska presidentkandidater ofta gör: med en personlig berättelse om hur folkliga de är.

– Min mor vankar fram och tillbaka och hon gråter. Hon säger, ”vi ska inte förlora huset, vi ska inte förlora huset”. Hon var 50 år och hade aldrig jobbat utanför hemmet. Till slut samlade hon ihop sig, tog på sig sina höga klackar och gick till varuhuset Sears. Där fick hon jobb för minimilön med att svara i telefon, berättade Warren för besökarna.

Den bilden, av en hårt kämpande medelklassfamilj, är tacksam att sälja in, men den behöver inte har särskilt mycket med sanningen att göra, åtminstone inte nu. Enligt magasinet Forbes, som håller koll på världens miljonärer och miljardärer, har senatorn ihop med hennes make en förmögenhet på 12 miljoner dollar, alltså runt 100 miljoner kronor.

Men det är inte för miljonärer hon riktar sin politik. Mest känd är senatorn för sina attacker på Corporate America och sina förslag om gratis college och statssubventionerad sjukvård av skandinaviskt snitt. Det är grovt sett samma sorts agenda som Bernie Sanders gåt till val på en andra gång.

En solid vänsteragenda alltså. Hittills, ska tilläggas, för det återstår att se hur långt den agendan håller för Warren. Mina tvivel hämtar jag från ett par olika håll:

• En hel del tyder på att den unga progressiva falangen inom Demokraterna redan har valt bort Warren till stor del och istället håller fast vid Bernie Sanders, som de hoppas ska kunna ro skutan i mål den här gången efter att ha misslyckats 2016. Inte minst visar det sig om man läser Jacobyn, unga amerikanska vänsterliberalers husmagasin, där vissa skribenter uttalat fir kritiskt mot Warren och underdånigt mot Sanders.

• Warren har inte en historia som vänsterprogressiv – under några år på 1990-talet var hon istället registrerad som republikan. Det står förstås alla fritt att byta politisk åskådning, men känslan som åtminstone jag har fått när jag hört henne och läst om hennes politiska värv är visserligen ett starkt rättvisepatos, men inte nödvändigtvis genom att driva en för amerikanska mått mätt extrem vänsterpolitik. Hon har dock skäl att inta den positionen i rallyt inför 2020, eftersom fältet varit så tättbefolkat av mittendemokrater.

Toppnamnen bland Demokraternas presidentkandidater, Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren. Foto: Wikipedia

Min teori är att Warren är mer pragmatisk än Bernie och mycket väl, kanske till och med troligen, kan komma att göra en hyfsat kraftig högersväng under 2020. Syftet är förstås att fånga upp mittenväljarna. Och hon gör även högersvängen med vetskapen om att de unga vänsterprogressiva ändå redan valt sin husgud: Bernie Sanders.

Låter det långsökt?

Ponera följande: efter primrävalen står striden mellan Joe Biden, Elizabeth Warren och Bernie Sanders, möjligen med ett komplement i form av Pete Buttigieg.

I det läget, vilket är troligast: Att Warren svänger vänster för att konkurrera med Bernie Sanders? Eller att hon girar höger för att ta mittenväljare från Biden?

Jag sätter mina pengar på Biden-alternativet, helt enkelt för att det känns mest pragmatiskt och logiskt. Det skadar inte att minnas att många die-hard Bernie-fans från 2016 vägrade att rösta på Clinton sedan hon vunnit partiets nominering. Somliga gjorde rent av helt om och röstade på Donald Trump i valet istället för Clinton – jag intervjuade själv en sådan väljare i New York på valnatten 2016.

Sådana väljare är jag inte säker på att Warren är beredd att kriga om, särskilt inte som de redan verkar ha valt sida. Och dessutom har ett för demokrater mindre lockande andrahandsalternativ inför valet, i form av Trump.

In this article