1597 0
Apples hemsida under torsdagen.

Han hyllas som en rockidol
Som om han varit en internationell politiker eller rockartist i klass med Lennon och Presley hyllas och sörjs dator- och mobiltillverkaren Apples grundare och styrelseordförande Steve Jobs idag efter sin död. Det är ingen nyhet att världen är full av Applefans, men reaktionen är ändå märklig att beskåda.

Från hela världen har nyhetsbilder strömmat in i dag som visar blomsterkvastar, ljus och bilder på Jobs utanför Applebutiker i Peking, New York, Kuala Lumpur och i stort sett alla andra storstäder. Twitter flödar över av hyllningar av Jobs. Det är hyllningarna efter en, som någon liknade honom vid idag, datorvärldens rockstjärna vi ser.

Google.com på torsdagen.

Apple har med dess välformade och gränssnittsmässigt nydanande produkter lyfts till att idag vara ett av världens högst värderade börsnoterade företag, i tät kamp med oljejätten Exxon Mobile. Sedan Apple börsintroducerades i december 1980 har aktien ökat över 10 000 procent.

Men det är något annat än rusande börskurser och storfinans som hyllas: förlusten av en ikon och, på sitt sätt, världsförbättrare. Apple självt spädde under torsdagen på bilden av ett företag med ett mera personligt tilltal än andra i branschen genom att på sin sajt ha en stor bild av Steve Jobs. Men även vanligtvis bittra konkurrenter anslöt sig till hyllningarna – däribland Google, där en liten text, ”Steve Jobs, 1955 – 2011”, länkade till Apples egen hemsida. Frågan är om vi sett något liknande tidigare.

”There will never ever be another Steve”, som en ung amerikan kommenterar i Rapport på torsdagskvällen.

Inlägg om Steve Jobs död på Twitter torsdag.

CNN kör den träffande rubriken ”Steve Jobs as master showman, cult hero”. New York Times-skribenten Nick Bilton lyfter på sin blogg fram en annan delorsak till glorian kring Jobs: hans extrema och, för dem som jobbade med honom, gissningsvis ofta påfrestande intresse för detaljer nere på en nivå som andra storföretagsledare lämnar därhän:

He didn’t just pore over spreadsheets, personnel issues and revenue numbers, as most C.E.O.’s are expected to do. He thought about design, too. In fact, he went beyond thinking about it. He obsessed over it — every curve, every pixel, every ligature, every gradient.

Eller som SvD Näringslivs Adam Erlandsson skriver:

Under tiden som vd gjorde sig Steve Jobs känd som en estradör som gjorde varje lansering till en välregisserad och underhållande show, men det är hans känsla för vad konsumenterna vill ha och hans kompromisslösa sinne för detaljer som kanske gjort det största avtrycket.

Många är historierna om hur Steve Jobs förkastat prototyper för sådant som de flesta skulle ha kallat småsaker, om hur han ändrat produktstrategier på grund av att känslan varit fel.

Steve Jobs Memorial-sida på Fejjan.

Och framgången i sig är förstås en anledning till att bli ihågkommen. Med framgången, särskilt som ledare för ett konsumentvaruföretag, kommer en direkt eller indirekt inverkan på miljoner människors vardag – så snart du ringer, sms:ar och kollar mejlen med en Appleprodukt, eller ser på en animerad film från Steve Jobs filmbolag Pixar, så är du en del av hans imperium, byggt på hans visioner.

Framgång är respektabel. Och hur hård chef han än var, eller delvis kanske just därför, så tillhör Steve Jobs otvivelaktigt en av dagens mest framgångsrika företagsledare. Som president Barack Obama kommenterade:

By building one of the planet’s most successful companies from his garage, he exemplified the spirit of American ingenuity.

Steve Jobs blev 56 år.

    * * *   
TV: Apples medgrundare Steve Wozniak

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article