2595 0
The Australians hemsida på tisdagen.

Nordöstra Australien hotas 
av ännu högre vattennivåer
Kuststaden Brisbane med två miljoner invånare i Queensland i östra Australien hotas nu av de allt värre översvämningarna. Dels riskerar staden att svämmas över av det allt högre vattenståndet i Brisbanefloden, dels kommer nu högre tidvatten från havet. Black Hawk-helikoptrar evakuerade natten till tisdagen ett par hundra invånare i Forest Hill som löpte risk att slukas av vattenmassorna knappt sju mil väster om Brisbane. Hittills har runt 30 dödsoffer skördats.

Floden riskerar stiga ytterligare fem meter innan vattnet sjunker igen. Vid vissa områden är vattennivån nio meter högre än normalt. På torsdag spås vattenståndet nå sin topp. Redan tidigare har det rapporterats att översvämningarna täcker en yta motsvarande Tyskland och Frankrike.

– På gatan forsar det fram vatten, berättar svenska Pauline Tisell som bor i Brisbane för SvD.se. Översvämningarna är de värsta i Australien på 30 år. Från övergivna hus i byarna Lockyer Valley och Grantham nära Brisbane har det rapporterats om skrikande instängda människor i hus som översköljs av vatten, rapporterar The Australian. Hundratusentals australiensare tvingas nu från sina hem.
– Det kommer att ta år för folk att bygga upp allt igen. Folks hela liv försvinner och det är klart att man blir gripen av det, säger Pauline Tisell till SvD.

Folk i regionen hamstrar nu mat, vatten och andra förnödenheter för att kunna vänta ut eländet. Köerna växer och varor riskerar ta slut.

Flera svenska företag har sina australiska huvudkontor och fabriker runt Brisbane och Volvo och Scania stängde på tisdagen ned verksamheten för att vänta ut vattenmassorna.

TV: Här sköljs bilar bort av vattnet

KARTA: Här ligger Brisbane

Visa större karta

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article