1442 0

FJÄRDLÅNG — Här var det nio år sedan jag var senast: Fjärdlång, strax söder om Ornö i Stockholms mellersta skärgård är en skogig, trygg hamn när det blåser. Senast jag låg i Mörkviken på norra delen av ön var i september 2011, då med min förra båt Clara-Ida.

Nu var det dags igen, eftersom det blåste envist från syd och vi var i behov av en trygg, nordlig vik.

ANNONSMörkviken kallas så eftersom den är omgiven av skog och rätt höga bergsknallar. Men senast jag var här, i september, verkade den ännu mörkare och mindre än den visar sig vara nu, i juli 2020. Snarare bjuder Mörkviken en prima hamn för nästan hur många båtar som helst, som finner bra förtöjning på alla stränder runt om. Eller så finns gott om plats att svajankra.

Sjökort över Fjärdlång.

Fjärdlångs moderna historia är lite intressant. Ön köptes i början av 1900-talet av bankiren Ernst Thiel, vars röda villa på toppen av en kulle numera är vandrarhem. Ön har ett par olika hamnar, kanututhyrning, en kiosk, tältplats, ett par dass, gott om stigar genom fina hagar där det betar får och prima granskog. Ön är fin att vandra runt på en dag eller två, men någon service utöver kiosken och vandrarhemmet finns egentligen inte. Skärgårdsstiftelsen har mer info.

Det gör visserligen inget, vill man ha civilisation kan man fortsätta en bit söderut till Utö (där detta skrivs). Fjärdlång bjuder istället en annan sorts uppleverlse. Så här ser den ut.

In this article