1532 0

EAST RIVER. Planen för söndagen var att gå och lyssna på Sven-Bertil Taube som höll konsert i Svenska Kyrkan i New York. Så blev det inte, för det var utsålt, sades det i alla fall. Så det blev en tur på East River i strålande sol istället. Taube i all ära, men jag kan inte säga att floden var så tokig den heller.

Det går en färja, typ Vaxholmsbolaget, från 35:e gatan ner till Pir 11 nere vid Wall Street. Längs vägen går båten ett par stopp i Queens och Brooklyn och passerar under både Manhattan och Brooklyn Bridge.

 

Manhattan från sjösidan utgör en spännande vy. Även om man slås av hur dåligt amerikanerna tar vara på de vattennära delarna av stan – det är gamla rostiga pirer, fula pråmar, erbarmligt vedervärdiga parkeringsgarage, ett par gigantiska elverk samt den fula motorvägen FDR som utgör det mest sjönära av Manhattan. Det finns visserligen en smal park utmed vattnet, utanför FDR, längs stora delar av ön där jag har lagt upp en joggingrunda. Men mycket till park är det faktiskt inte, om man jämför med tex Rålis i Stockholm.

Men vyn från vattnet var det ja. Den är mäktig icke desto mindre. Turen kostar 4 USD så det är ett billigt nöje (det går guidade turistturer också för betydligt mer pengar, men jag tycker den här är att föredra).

Det ska publiceras ett par ytterligare inlägg i New York-guiden från helgen också, så missa inte det.

 

Från Pir 11 gick jag hela vägen till Meatpacking District på västra sidan, en promis genom bland annat Chinatown på en dryg timme. Tog också en snapp titt på Pir 17 vid det Old Seaport-kvarteret strax söder om brofästet till Brooklyn Bridge på Manhattan-sidan. Inte så mycket att ha faktiskt, men där ligger i alla fall ett par gamla segelfartyg man kan beskåda. De var dock avstängda för ombordstigning.

Restaurangen heter Spice Market, den ska jag recensera i guiden när jag hinner.

GALLERI EAST RIVER/CHINATOWN

In this article