1125 3

CHITTAGONG. Det ar oerhort skont att kliva av taget i hamnstaden Chittagang efter sju timmar: sa mycket farre manniskor, sa mycket renare luft. Visst ar det kaos har med, med samma skrotiga bussar som tutar ideligen och rickshaws till forbannelse, men trycket ar valdigt mycket mindre – i den lilla del jag sett hittills – an i Dhaka som tycks vara nara sammanbrott. Fast Chittagong ar alls ingen idyll for det. Nar man gar ut fran tagstationen, passerar en liten parkering i grus och kliver upp pa huvudgatan Station Road mots man av ett stort antal uteliggare som kamperar langs trottoaren. Det stinker mansklig avforing och ar en rakt igenom sorglig syn.

Det forsta som hander annars ar att en kille pa hotellet borjar prata om ”ship-breaking”, regionens stora industri dar megafartyg kors rakt upp pa stranden nagon mil norrut harifran och huggs ner med mankraft under farliga arbetsforhallanden. Det var en av anledningarna att jag bestamde mig for att aka hit, men sedan har jag last att det ar mer eller mindre omojligt att komma dit – inte minst for en utlanning och dessutom utrustad med stor kamera. Nu menar den har snubben att han kan fixa nagon sorts tillgang sa man kan ta bilder, far se hur det blir med det.

Har kopt annu en skjorta. Kostnad: 20 SEK. Maste snart skicka hem en lada grejor. Har ocksa kopt en kvallsburgare av nagra grabbar i en kiosk vid trottoaren. Fint vader.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


3 comments

 1. Armando

  Låter ju som helt världsklass där du är! F-n att man är kvar här i Stockholm. Känner du dig sugen borde du haka på till Västafrika framåt november? Nu har du ju värmt upp. Hoppas du kommer iväg till det skrämmande fartygsskotet. Kanske finns något svenskt där… Säkert värt att sprida lite dollar åt höger och vänster för att ta sig fram dit. Kör hårt! Och ingen fara, muslimerna fixar nog bira åt dig om du vill ha. Till och med talibanerna i västra Pakistan hade. Liksom iranierna när jag var där. Dock var det inte drickbart. Hur länge är du kvar i Chittagong?

 2. Anonymous

  För min del tycker jag inte alls det är nödvändigt att du tar dig till fartygsskrotningen. Inte länge sedan jag såg reportage – i SvD? – om det, och hörde radioreportage också. Verkar äventyrligt nog att ta sig fram där du befinner dig. Ha det gott, vad du än gör! /mor

 3. Anonymous

  Tack för informativa artiklar (både när o fjärran). Jobbet om skeppskyrkogården borde intressera många: Börsnissar, varv, ”global investor” m.fl. Bra bilder och viktig text, utmärkt jobb.
  Från halv-meter snö här hemma kommer hälsningen: Be careful!
  Indien nästa?
  Pappa

Comments are closed.