907 0
907 0

För alla intresserade av nutidshistoria och amerikansk politik — här är filmen som inte får missas: ”Vice”, med Christian Bale i rollen som George W Bushs vicepresident Dick Cheney. Regissör är Adam McKay (tidigare känd inte minst för sin lysande ”The Big Short”.)

Se ”Vice”-trailern här:

Cheney beskrivs i filmen som ”den mäktigaste vicepresidenten i modern tid”, vilket troligen ligger rätt nära sanningen. Det här är mannen som drog igång Irakkriget med falska bevis, tog makten över militär, utrikes- och energipolitik — och hela tiden utan att synas mer än i bakgrunden.

Bale förändrade sitt utseende kraftigt inför rollen, bland annat genom att gå upp rejält i vikt. Det berättar han bland annat om i det här klippet:

I andra roller ser vi Amy Adams som hustrun Lynne Cheney, Steve Carell som försvarsminister Donald Rumsfeld och Sam Rockwell som USA:s 43:e president George W Bush.

Kritiken har varit en aning ljummen om ”Vice”, med i snitt 6,7 av 10 hos Rotten Tomatoes, även om Bales skådespelarinsats hyllas. Han kammade hem en Golden Globe Award och filmen nominerades till flera ytterligare.

”Men det stora problemet är att McKay fokuserar på allt och därmed ingenting särskilt, vilket gör att vissa skeenden – som när Cheney via sin assistent och rådgivare Scooter Libby lät hänga ut en hemlig CIA-agent offentligt – hastas över och blir obegripliga”, skriver exempelvis SvD:s kritiker Jan Söderqvist.

Även The New Yorker är skeptisk till delar av filmens gestaltning av huvudpersonen.

Dick Cheney. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Cheney själv är idag 77 år och håller relativt låg profil.

Men ett drygt år före presidentvalet 2016 gick den tidigare försvarsministern och vicepresidenten ut i Wall Street Journal och deklarerade att USA behövde ta mera plats på världsscenen och stärka sin närvaro i bland annat Mellanöstern. (Så har det inte riktigt blivit.)

In this article