1218 0
1218 0

NEW YORK. Här i USA har vi just bekantat oss med The Groundhog Day, som är den 2 februari. Då ska, enligt någon form av tradition, ett mullvadsliknande djur som kallas groundhog – har inte lyckats hitta en svensk översättning, någon som vet? – komma ut ur sitt bo. Om det är molnigt vid det tillfället så kommer våren tidigt. Om det däremot är soligt och ”groundhogen” ser sin egen skugga så blir han/hon (hen…) rädd och springer in i boet igen.

Ja, alltså. Det är inte alldeles kristallklart det här. Men den som vill kan studera ämnet Groundhog Dayden här sajten. Wikipedia har också en del information.

USA älskar ju att fira saker, lite som thailändarna, så The Groundhog Day passerade förstås inte obemärkt. Den nyvalde borgmästaren, Bill de Blasio, sågs på morgonen den 2 feb approchera den lilla hydda i Staten Island Zoo där ”groundhogen” Charlie G Hogg, eller Chuck, bor. En groundhog-skötare bistod med en morot för att locka ut den lilla rackaren. Några år tidigare hade Chuck bitit dåvarande borgmästaren Mike Bloomberg, så det var inte utan nervositet som de Blasio böjde sig ned för att ta upp det lilla murmeldjuret, eller vad det nu är för något.

Borgmästare Bill de Blasio tar upp Chuck, som ska förutspå när våren kommer. Foto: New York Times
Borgmästare Bill de Blasio tar upp Chuck, som ska förutspå när våren kommer. Foto: New York Times

 

Chuck, rapporterar New York Times, blev av allt att döma nervöst och lyckades under några sekunder smita ur borgmästarens grepp. Sedan, eftersom det var soligt vid tillfället, sprang han in och gömde sig.

Det väntar alltså sex veckors vinterväder i New York. Samma tidning tog upp ämnet igen i fredags i sin händer idag-blogg på nätet. Där stod det att Chuck haft rätt om vädret 25 av de senaste 32 åren, vilket ger ett ganska bra track record. Och just nu ser förvisso inte vintern ut att ge vika det minsta. Kallt, men soligt.

 

Övrigt i New York idag: Man kan notera att nöjesevenemangen skiljer sig en aning åt jämfört med vad man kan stöta på i Stockholm. Vad sägs till exempel om det här eventet, som jag hittade hos Time Out New York:

Rent-boy
Ser man på: en ”rent boy-contest” arrangeras i New York idag, lördag.

”Call girls” har vi hört talas om, men det här är alltså en tävling för män som tävlar om vem som är snyggast ”rent-boy”, alltså manlig eskort. Det verkar som sex snubbar tagit sig till finalen där årets Mr New York utses.

 

I övrigt ska jag vänta på en leverans från Ikea med ett bord, en hylla och ett par stolar, så jag får hålla mig inne mellan 12-16 idag. Därefter tänkte jag ev gå ut och ta en pilsner med några banksnubbar.

In this article