CIA, FBI, NSA: Putin försökte styra valet i USA

1168 0

Så hackade och påverkade ryska myndigheter presidentvalet i USA. I den officiella versionen av rapporten från Central Intelligence Agency, CIA, National Security Agency, NSA och Federal Bureau of Investigations, FBI, redogör underrättelse- och polismyndigheterna för deras slutsats att Rysslands president Vladimir Putin beordrade en omfattande kampanj för att försöka påverka valet till Donald Trumps fördel.

Myndigheterna redovisar i den officiella versionen inte hur de vet det de säger sig veta. Men ytterligare rapportering från bland andra NBC News indikerar att underrättelsetjänsterna kan ha identifierat ryska källor som lämnade hackad information till Wikileaks för publicering. Washington Post rapporterar i januari även att amerikanska myndigheter firade när Trump vann valet den 8 november.

Det går inte att slå fast om den ryska kampanjen verkligen påverkade valutgången. Men ansatsen var bred, enligt underrättelsetjänsterna, och inkluderade både hackning av Demokraternas mejlkonton, fejkade nyheter och kampanjer mot Hillary Clinton via sociala medier och utnyttjande av den ryska statskontrollerade TV-kanalen Russia Today, RT, enligt rapporten.

Här kan du läsa den 25-sidiga rapporten från CIA, FBI och NSA.

In this article


Join the Conversation