2428 1
2428 1

DES MOINES, IOWA — Ett morgonflyg och en mellanlandning i Chicago senare så sitter jag nu i sängen i mitt motellrum i Des Moines i den amerikanska mellanvästern och har just skickat min första artikel inför det första primärvalet i kampen om Vita Huset.

På torsdagskvällen hölls den sista republikanska tv-debatten inför preimärvalet här på måndag kväll. Det blev en ovanlig debatt så till vida att Donald Trump inte var med – han har blivit osams med Fox News, som arrangerade debatten, och dess nyhetsankare Megyn Kelly och valde att istället ställa till med ett insamlingsrally för USA:s krigsveteraner.

Läs mer om det här. (Webbversionen av reportaget blev dock omskrivet och, enligt min mening, sämre och pappersversionen blev kraftigt nedstruken, så längst ned på denna sida finns originaltexten för den som är intresserad.)

Det lär bli mycket politik kommande dygn – roligt, men också slitigt eftersom man helst ska vara på flera ställen samtidigt och dessutom få tid att skriva också. Dessutom påstod tjejen på hyrbilsfirman vid flygplatsen att det ska bli snöoväder på måndag 🙁 Jag som trodde att jag var färdig med sådant väder för den här vintern.

Läggdags nu, men stay tuned för mer från Iowa. Här är dagens bilder:

En Clinton-supporter.
En Clinton-supporter.
En medlem i CNN:s crew försöker hinna med att käka en macka under bevakningen av Donald Trumps jippo.
En medlem i CNN:s crew försöker hinna med att käka en macka under bevakningen av Donald Trumps jippo.
Ted Cruz kampanjbuss.
Ted Cruz kampanjbuss.
Christine och John Heimburger från Houston, Texas, väntar på Donald Trump. Mellan sig har de en 2x2 meter stor gobeläng som Christine ägnat en månad åt att sy. Där finns Trumps slagord ”Make America great again” och hyllningar till USA:s väpnade styrkor. John är flygveteran från Vietnamkriget. – Vi åkte upp från Houston enbart för detta, säger han.
John och Christine Heimburger från Houston, Texas, väntar på Donald Trump. Mellan sig har de en 2×2 meter stor gobeläng som Christine ägnat en månad åt att sy. Där finns Trumps slagord ”Make America great again” och hyllningar till USA:s väpnade styrkor.
John är flygveteran från Vietnamkriget.
– Vi åkte upp från Houston enbart för detta, säger John.
En Trump-kampanjskylt står parkerad utanför samlingssalen vid Drake University där miljardären höll sitt rally på torsdagen, samtidigt som han bojkottade tv-debatten.
En Trump-kampanjskylt står parkerad utanför samlingssalen vid Drake University där miljardären höll sitt rally på torsdagen, samtidigt som han bojkottade tv-debatten.

* * *

DES MOINES, IOWA. Ännu strax före sändning var det osäkert om Donald Trump skulle dyka upp. Den sista republikanska tv-debatten före det första primärvalet hölls i just Iowa – utan Donald Trump – där invånarna röstar på måndag om vem som bör leda USA.

I entrén till den kyrkliknande konsertsalen Sheslow Auditorium vid Drake University i Des Moines, Iowa, står Christine och John Heimburger från Houston, Texas, och väntar på Donald Trump.

Mellan sig har de en 2x2 meter stor gobeläng som Christine ägnat en månad åt att sy. Där finns Trumps slagord ”Make America great again” och hyllningar till USA:s väpnade styrkor.
John är flygveteran från Vietnamkriget.
– Vi åkte upp från Houston enbart för detta, säger han till SvD.
– Enligt min åsikt är Trump den starkaste kandidaten av dem allihop, säger Christine Heimburger.

Utanför står tv-bolagens sändningsbussar uppställda. Men inte för att sända tv-debatten mellan de republikanska presidentkandidaterna på torsdagskvällen, den sista före primärvalet här i Iowa på måndag. Utan för att bevaka Donald Trumps konkurrerande event, med enbart honom själv i centrum.
I den alltmer upptrissade pajkastningen inför primärvalen har den senaste veckans främsta bråk handlat om det mellan Donald Trump och Fox News, särskilt dess nyhetsankare Megyn Kelly.
Trump kallade Kelly ”lättviktig reporter” och krävde att hon skulle sparkas som debattmoderator.
Fox News vägrade. Istället förlöjligades Trump i ett pressmeddelande tidigare i veckan.
Läget var låst.

Raskt styrde Trump upp ett eget jippo vid Drake University med syfte att samla ihop pengar till krigsveteraner, bara några kilometer från den kongresshall i centrala Des Moines där torsdagens tv-debatt hölls.
Men in i det sista var det ändå oklart om miljardären, vars främsta signum är oförutsägbarhet, skulle dyka upp.
– Vi har förberett två debatter ikväll. En med Trump och en utan Trump. Det är lite ovanligt, konstaterade en annan av Fox moderatorer, Bret Baier, inför sändningsstarten.
Det märkliga läget uppstod alltså att den republikan med starkast stöd inte fanns med i Fox debatt, den troligen viktigaste hittills, men istället dök upp i direktsändning hos CNN, MSNBC och på andra håll.
Strax före debatten gav Trump en intervju till CNN ombord på sin privata Boeing 757.
– Jag har gjort sex debatter med glädje, men jag blev förödmjukad av Fox, sa Trump – bara för att minuten senare säga att han ändå kanske hade deltagit om han bara inte haft sitt eget event att leda samtidigt.


Somliga politiska analytiker tror att Trumps frånvaro kan skada honom i delstatsvalet på måndag. I snitt har Trump knappt 33 procent i stöd i Iowa, med Cruz på andra plats med 26 procent.
När de sju republikanska kandidaterna med bäst opinionssiffror, bortsett från Trump, stod på scenen så verkade ingen sakna den yvige miljardären.
Som väntat attackerades Ted Cruz av Marco Rubio, senator från Florida, som försökte framställa Texassenatorn som svag om militären.
Rubio gick även till angrepp mot demokraternas Bernie Sanders med en oneliner han använt tidigare.
– Sanders är socialist. Jag tycker Sanders är en utmärkt presidentkandidat – för Sverige, sa Rubio och bortsåg återigen från detaljen med det svenska statsskicket.

Cruz valde delvis Trumps strategi när han anklagade Fox News moderatorer för att ställa elaka frågor.
– Får jag en till så kanske jag måste lämna scenen, hotade Cruz och möttes av burop.
New Jerseys guvernör Chris Christie attackerade Hillary Clinton för hennes epostskandal, som fortfarande lurar under ytan även om den inte tycks avskräcka de redan frälsta.
– Hon mejlade med sin privata mejl av bekvämlighet. Hon äventyrade amerikanska hemligheter av bekvämlighet. Hon är inte kvalificerad att bli president, fastslog Christie.

Både Floridas ex-guvernör Jeb Bush och Ohios guvernör John Kasich, som liksom Christie, Ben Carson, Rand Paul och flera andra går dåligt i opinionen, satsade på att framställa sig som världsvana militära ledare.
– Vi måste vinna mot IS men USA ska inte stanna kvar i Mellanöstern, deklarerade Kasich.
Jämfört med hans tidigare insatser så framstod Jeb Bush, åtminstone bitvis, som något av en debattvinnare. Han var betydligt snabbare i replikerna och lyckades även få in en sving mot sin delstatskollega Marco Rubio, som han anklagade för kappvänderi i immigrationspolitiken.

Samtidigt, några kilometer bort, inledde Donald Trump sin privata insamlingsgala med att räkna upp kända affärsmän som skänkt pengar till USA:s krigsveteraner.
– Carl Icahn gav 500 000 dollar, sa Trump.
Och sedan:
– En annan stor affärsman, Donald Trump, gav en miljon dollar, deklarerade miljardären till publikens jubel.
In this article


Join the Conversation