1744 0

Sent på måndagen den 6 juni – Sveriges nationaldag no less – rapporterade nyhetsbyrån Associated Press, AP, att Hillary Clinton nått den ”magiska” gränsen 2 383 delegater som krävs för att säkra Demokraternas nominering som presidentkandidat.

Bernie Sanders kampanj gick direkt till ilsken attack om att ”the mainstream media” berövat honom chansen att själv bli Demokraternas kandidat, men sanningen är att Sanders chans redan tidigare var minimal.

Därmed är Hillary Clinton redan historisk – hon är den första kvinna i USA:s historia att säkra en nominering som presidentkandidat för ett av de stora partierna.

Om detta skrev jag en analys sent på måndagskvällen/tidigt på tisdagskvällen svensk tid. Läs den här.

Så här såg den ut på nätet:

clintonanalys-svd-webb

Tisdagen 7 juni, då sex av de sju kvarvarande primärvalen hölls, publicerades även mitt reportage inför det viktigaste av dem, Kalifornien. Där skriver jag även om den stora omvälvning, för att inte säga uppror, som nu pågår inom båda partier.

Läs den storyn här (ostruken version).

Så här såg det ut i tidningen:

Mitt uppslag om primärvalet i Kalifornien.
Mitt uppslag om primärvalet i Kalifornien.
SvD:s förstasida 7 juni.
SvD:s förstasida 7 juni.

Läs även min och kollega Rasmus Lundgrens liverapport om tisdagens primärval. Där ingår en analys jag skrev om Trumps chanser att få ihop de 270 elektorsrösterna som behövs för att vinna presidentvalet. Jag lyfte ut den i en separat artikel på SvD.se som finns här.

 

In this article