1823 0
1823 0

GRAND CANYON. Är dammig, trött och glad efter en långpromenad utmed Grand Canyons södra rand, eller rand, vet inte vad man ska kalla det, stup kanske. Eller gräns.

I alla fall – första gången man ser det här vidunderliga landskapet tappar man andan en aning. Det är helt otroligt att vatten och miljoner års väntan kunnat skapa detta. Det äldsta berget man hittat här är 2 000 miljoner år gammal. Genom att hamna under hav, nötas av Coloradofloden, stjälpas på ända av vulkaner och allsköns annan dramatik genom åren har vissa bergssegment hamnat typ 45 grader snett, vilket syns med blotta ögat, varpå nya lager berg adderats ovanpå.

Allt detta får man lära sig en del om dels vid Visitors Center, dels vid ett geologimuseum som finns utmed promenadstigen längs den södra kanten (kanten, där satt det!) av den djupa flodbädden, ravinen alltså. Man får också lära sig att det är 26 miles klättring att ta sig ned till botten, över en av de två broar som finns här och sedan upp på andra sidan, en kämpig promenad på sisådär fyra mil som tar bättre delen av en dag. Faktum är att man rekommenderas att inte försöka klättra ända ned på en dag, om man inte är väldigt tränad.

Det finns en rad trails, promenadstigar, som letar sig nedåt längs bergssidorna mot botten. Imorgon ska vi gå en av dem, en bit i alla fall. På ngra av bilderna här nedanför ser du hur en av stigarna snirklar sig nedåt. Eller uppåt, om man är på väg åt det hållet – man ska ju upp också. ned kommer man alltid, som man säger.

Väderrapport: ca 30 grader uppe vid sidan av ravinen, ca 20 grader varmare (!) där nere. Så det vill till att ta med vatten.

Här är några bilder från dag 1 vid Grand Canyon (klicka en bild för att öppna galleriet):

 

In this article