2514 0

NEW YORK. Vi summerar en trevlig helg som bland annat innehöll en promenad över Brooklyn Bridge från Manhattan till Brooklyn på lördagen, ett projekt som de som orkade läsa hela lördagens blogginlägg fick se en bild ifrån.

Det var lite smått nervöst när vi insåg att bara East River finns under en långt där nere när man går över Brooklyn Bridge på dess träplankor:

Långt där nere under Brooklyn Bridge flyter East River.
Långt där nere under Brooklyn Bridge flyter East River.

 

Apropå bilder så tog jag den här i onsdags i förra veckan som jag tycker blev ganska bra – en vy från Dumbo i Brooklyn där man ser den suggestiva Manhattan Bridge häva sig över East River i bakgrunden:

Manhattan Bridge sedd från Dumbo, Brooklyn.
Manhattan Bridge sedd från Dumbo, Brooklyn.

 

Igår söndag jobbade jag en del, och gick även ut för att hitta en liten adapter som ska göra att jag kan plugga in laddaren till datorn i ett amerikanskt eluttag utan att behöva använda en reseadapter, som är rätt stor och otymplig. Det gick åt pipan. Jag letade i två eller tre järnhandlar, på Best Buy, en annan elektronikaffär samt på Apple Store i Soho. Niet. Det närmaste jag kom var ett världs-kit med adaptrar för allt från USA och Storbritannien till Kina. Det hade jag ingen lust att betala för, men det borde jag kanske ha gjort. Ska göra en ny offensiv idag igen hos en av våra lokala ”hardware stores” där jag inte hann kolla så noga igår.

Idag är det för övrigt President’s Day, en helgdag som hålls för att fira George Washingtons födelsedag. Mer info på Wikipedia. Börserna är stängda, och med lite otur har även järnhandeln stängt.

 

New York-vädret: soligt och klart. Apropå väder så påstår forskare att förändringar i jetströmmarna är orsaken till den ovanligt kalla vintern i stora delar av USA. Låter inte bra. Läs mer här.

 

Jag ska jobba vidare idag med en del olika artiklar och intervjuförfrågningar som jag skickat iväg. Det går trögt att få intervjuer här, man får ligga på, höra av sig igen och tjata för att det ska gå i lås. Nu har jag sju-åtta utlagda, så det vore väl märkligt om ingen av dem skulle bli av.

Vi ska också planera inför resan till Texas på onsdag. Ska bli kul att se en ny delstat.

 

Dagens tips!

Tänkte tipsa om ett par intressant länkar om ett ämne som är hett omdebatterat i USA dessa dagar: den växande skillnaden mellan fattiga och rika. Den federala minimilönen i USA är 7,25 dollar i timmen, ungefär 9 000–10 000 kronor i månaden (och inte 18 000 som jag råkade skriva av misstag i en artikel häromdagen). Men flera stater och även vissa städer har på eget initiativ höjt lägstalönerna, vilket den här kartan från USA Today visar:

13 stater har höjt minimilönerna. Karta: USA Today
13 stater har höjt minimilönerna. Karta: USA Today

 

Det pratas ofta, och har gjort länge, om ”the booming inequality”, alltså den rusande ekonomiska ojämlikheten i landet. En vanlig jämförelse som görs är att 1 procent äger mer tillgångar än majoriteten av den övriga befolkningen (andelarna varierar beroende på hur beräkningen görs).

Ett par sajter är värda att studera om man vill fördjupa sig i detta. En är den fackliga paraplyorganisationen, som har en ”Executive Paywatch”-sökfunktion på sin sajt. Kolla här. Där kan man söka upp valfritt amerikanskt företag och få fram vad högsta chefen tjänar, och därmed jämföra med sin egen lön. Grafiken på sidan visar för övrigt att verkställande direktörer i USA under 2012 tjänade 354 gånger mer än en arbetare.

Så här ser sidan ut:

AFL-CIO:s "Executive Paywatch".
AFL-CIO:s ”Executive Paywatch”.

 

En annan intressant sida på samma tema är nyhetsbyrån Bloombergs vd-lön-kartläggning, som du hittar här. Den visar bland annat att vd:n för klädkedjan JC Penney tjänade 1 795 gånger mer än en vanlig anställd.

Det finns mycket bra läsning om ”economic inequality” i amerikanska medier och ekonomimagasin. Testa att gå in på Google News och sök efter ”economic inequality” (eller klicka helt enkelt här). En artikel är den här i Forbes från december som handlar om hur 100 miljoner amerikaner idag lever under fattigdomsgränsen i vad som allmänt betraktas som världens rikaste land.

In this article