1233 0
1233 0

Det är den mest oväntade pangnyheten hittills i år: Tabloidkungen David Pecker, som äger skvallerblaskan National Enquirer, försökte utpressa Amazon-chefen Jeff Bezos för att få honom att intyga att tidningen drev seriös och opolitisk bevakning.

Men Bezos vägrade att låta sig utpressas. Istället gjorde han hela utpressningshärvan offentlig på en blogg — med risk för att Pecker skulle släppa stulna privatbilder med Bezos och hans älskarinna.

Smaka på de godbitarna: det är svårt att ens fantisera ihop en liknande historia.

Ändå verkar det vara precis så här det gått till. Nyheten om Bezos blogginlägg på Medium.com, en bloggportal, exploderade torsdagen den 7 februari. Där redovisar han mejlet från Peckers hantlangare med kravet att Bezos ska sluta försöka ta reda på vem som läckt de privata uppgifterna till tidningen — och kräver ett offentligt uttalande från Bezos om att National Enquirer inte driver politisk kampanj mot Amazon-chefen.

Så här inleder Bezos sitt blogginlägg:

LÄS MER: Bezos hela inlägg på Medium.com finns här.

Men det finns mer bakom historien.

Några grundfakta som man behöver ha klara för sig är dessa:

Bezos.

Jeff Bezos, världens rikaste person, äger Washington Post. The Post har länge bedrivit en aggressiv bevakning av president Donald Trump.

Pecker.

• Donald Trump är nära vän med David Pecker, som äger National Enquirer via bolaget American Media Inc. The Enquirer har tidigare hjälpt Trump genom att köpa upp och begrava så kallade ”kiss and tell”-historier från kvinnor som hävdar sig ha haft affärer med Trump, en verksamhet som kallas ”catch and kill” på journalist-slang.

Donald Trump och Michael Cohen. Foto: Gage Skidmore/Flickr

• En sådan affärsuppgörelse arrangerades av Trumps advokat Michael Cohen, som såg till att National Enquirer fick köpa Playboy-modellen Karen McDougals berättelse. McDougal är, ihop med porrskådespelaren Stormy Daniels, en av de kvinnor som hävdar att de haft affärer med Trump (vilket han nekar till).

• Michael Cohen, som även såg till att Daniels fick betalt, utsattes våren 2018 för en FBI-räd i New York (som jag bevakade på plats åt SvD). Han har sedan dess erkänt brott och att han ljugit för Trumps räkning.

• Den härvan ledde till att åklagare i New York även intresserade sig för American Media/National Enquirer och David Pecker. Pecker valde att samarbeta med åklagarna mot Trump — en så kallad ”flip” — i utbyte mot åtalsimmunitet.

Detta är bakgrunden. Och nu är vi framme vid National Enquirers publicering av privata textmeddelanden mellan Bezos och hans älskarinna, TV-ankaret Lauren Sanchez.

Så här såg den förstasidan ut:

The Enquirers Bezos-scoop den 28 januari 2019. Strax innan hade paret Bezos begärt skiljsmässa.

Den ”nyheten” fick Bezos att hyra en privatdetektiv för att ta reda på varifrån tidningen fått sina uppgifter, enligt Bezos egen redogörelse.

Pecker, å sin sida, var måttligt road av Bezos snokande i The Enquirers källor.

Lösningen: att försöka utpressa Bezos. Sluta med din undersökning — annars publicerar vi dina privata bilder.

Den här grafiken kan hjälpa till att bringa lite ordning i historien så här långt. Klicka på de röda markeringarna för mer info.

Bezos synade alltså Peckers kort. Det ser av allt att döma ut att vara en åtminstone kortsiktig seger för Amazon-chefen.

Men troligt är att det återstår kapitel att skriva i den här historien. Bland annat om det som antyds av Bezos — att Trump, som ogillar både Washington Post och Jeff Bezos, hade något med utpressningshistorien att göra. Det fanns det på fredagen inga offentliggjorda bevis för, såvitt jag sett.

Vad som däremot verkar stå klart, vilket Vanity Fair rapporterar om, är att Bezos inte är den enda kändis som National Enquirer försökt utpressa.

Jeff Bezos är dock inte vem som helst. Han är i egenskap som världens rikaste människa god för 131 miljarder dollar, enligt Forbes.

Karln har med andra ord mer ”fuck you”-pengar än någon annan på planeten. Därmed kokar historien ned till den fråga som Vanity Fair ställer i sin rubrik:

IS THE NATIONAL ENQUIRER READY FOR A WAR WITH JEFF BEZOS?

David Peckers försök att tysta Bezos kan visa sig bli ett utpressningsförsök för mycket. Åklagare i New York utreder nu om det finns grund för åtal mot National Enquirer och dess redaktörer, rapporterar nyhetsbyrån AP och New York Times.

Utdrag ur AP:s rapport.
In this article