1230 0
trump-bok_4-mini

NEW YORK — Det vi beskådar nu inom det republikanska partiet, på bästa sändningstid, är mer eller mindre unikt. Inte någon gång i modern tid har splittringen i partiet varit så total. Man får gå över hundra år tillbaka i tiden för att hitta en liknande situation där partiet – partiledningen, etablissemanget i Washington och republikaner i kongressen – så öppet tagit avstånd från en ”frontrunner”, den kandidat som leder i opinionen inför ett presidentval, som Republikanerna gör nu i fråga om Donald Trump.

Jag har skrivit om detta i flera artiklar i SvD de senaste veckorna:

Ett misstag att bara avfärda Trump som pajas

Historiskt djup splittring inom Republikanerna

Clinton tar hotet från Trump på allvar

Republikaner från alla håll stormar mot Trump

historians-on-trumpEnligt historiker som New York Times pratat med hittar man en liknande, lika infekterad situation, först om man går tillbaka till 1912 års val, då Theodore Roosevelt hoppade av och ställde upp mot Taft som oberoende kandidat (se klippet till höger).

Bara de senaste dygnen har en rad ledande republikaner offentligt tagit avstånd från Donald Trump, inklusive 2012 års republikanska officiella presidentkandidat, Mitt Romney, som i ett tal på torsdagen radade upp en hel katalog med skäl till varför Donald Trump är direkt olämplig som presidentkandidat, för att inte tala om amerikansk president.

VIDEO Se Mitt Romney såga Donald Trump

Vissa republikaner går så lång som att de hellre röstar på Hillary Clinton än Donald Trump i november.

Ett så offentligt fördömande av en ledande kandidat i ett val från dennes egna parti är som sagt extremt ovanligt, om det någonsin hänt. Trump själv är dock inte hela orsaken – partiet inser nu även, förhoppningsvis, att man på ett spektakulärt sätt tappat kontakten med stora delar av väljarna och missat att fånga upp den ilska och frustration med Washington som finns i de amerikanska folklagren. En förtroendespricka som det lär ta många år att överbrygga.

In this article