1182 0

NEW YORK, ONSDAG — Ny dramatik vid World Trade Center idag, dock ingen terrorattack — utan två fönsterputsare som hamnade i nöd hängande cirka 250 meter över marken när deras fönsterputskorg havererade. Jag fot dir i taxi och han göra ett kort nyhetsklipp om saken, men innan det hunnit publiceras av SvD.se så hade de räddats genom att brandkåren sågade upp ett hål i ett fönster.

Se det runt 30 sekunder långa inslaget här (filmat och redigerat på plats med en Iphone 6):

Här räddas fönsterputsarna (öppnas i nytt fönster)

Här en nyhetsbild från New York Daily News när arbetarna plockas in genom rutan:

Här räddas fönsterputsarna efter att ha hängt i den havererade korgen i ca 1,5 timme.
Här räddas fönsterputsarna efter att ha hängt i den havererade korgen i ca 1,5 timme.

 

Hela incidenten påminner mig om att jag borde köpa ett rejält teleobjektiv för sådana här händelser. Det är ju dock rätt dyrt, så det får stå vänta lite.

För övrigt så är det här den tredje ”brandkårsutryckningen” jag åkt på: tidigare var det ett pendeltåg som spårade ur i The Bronx, samt en gasläcka som fick två bostadshus att explodera i East Harlem. Båda dessvärre med flera dödsoffer som följd. Men lärdomen av alla tre händelserna är, vilket kan låta en aning konstigt, att man oftast har bättre koll på vad som händer hemma framför datorn och tv:n än man har på plats.

Att i taxi ta sig upp till tågursppårningen i The Bronx tog bättre delen av en timme, vid de exploderade husen gick det något snabbare, men de lokala medierna med sin lokalkännedom och satellitbussar är ändå alltid på plats först och hittar de bästa kameravinklarna. Vid dagens incident med fönsterputsarna nere vid WTC, där den nya skrapan på 546 meters höjd (inklusive spiran) just har börjat bebos av kontorsgäster, hade det utan tvekan blivit en snabbare rapport från min sida om jag stannat hemma än det blev när jag åkte dit. Å andra sidan – eftersom alla tv-kanaler sände live så gick det rätt bra för redaktionen i Stockholm att göra storyn därifrån.

Vad mer? Jag har jobbat med ett framtida knäck idag som ska gå i slutet av november, det har gått bra. Efter WTC-turen var jag och lyssnade på en briefing om USA:s utrikespolitik av Utrikesdepartementet uppe vid det internationella presscentret vid FN, varifrån det blev en stärkande promenad hem. Nu blir det snart bio, ”Interstellar” heter rullen om jag minns rätt. Handlar om rymden:

In this article