830 0
FOLKET VÄGRAR GE UPP:
IDAG SKA MUBARAK BORT 
Just nu vid lunchtid på fredagen, dagen efter SVT:s korrespondent och mängder av andra journalister attackerades i Kairo, pågår en gigantisk, och fredlig, demonstration på det tidigare kaotiska Tahrir-torget i Kairo. Dagen, döpt till ”Day of Departure”, innebär en mäktig manifestation av det egyptiska folket mot regimen Mubarak, med innebörden: ”Vi vägrar vänta till september. Vi stannar på torget tills Mubarak är borta.”
Slående, även för de korrespondenter jag just nu ser rapportera från torget i Al Jazeera, är den totala omsvängningen från onsdagen och torsdagen. Då: kravaller, dödsfall och blodiga bråk mellan pro-Mubarakdemonstranter och anti-regimdemonstranter. Nu: en stor, fredlig folksamling som med slagord, men utan knytnävar (hittills, ska man kanske tillägga), kräver Mubaraks avgång. Och de kväver Mubaraks avgång idag, inte om ett halvår. 
Borta är Mubarakanhängarna. Istället har upp till en miljon, enligt osäkra beräkningar, återtagit hela torget och säkerheten har skärpts väsentligt, enligt tv-rapporterna, med arméns hjälp.
Möjligen innebar den exklusiva intervju som Mubarak själv gav igår till ABC News, där han sa sig vara ”fed up” med att vara president. Mubarak sa att han helst ville avgå omedelbart, men var rädd att störta landet in i ännu mer kaos om han gick nu. Möjligen är det en övertolkning, men man kan kanske se dagens fredliga massdemonstration i Kairo, Alexandria (lilla bilden) och andra platser i Egypten som ett besked till Mubarak mot den bakgrunden: Nej Mubarak, vi klarar oss utan kanos. Avgå. Nu.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article