1294 0
PÅ TV JUST NU: ”HOSNI MUBARAK AVGÅR I NATT”

BREAKING NEWS JUST NU rapporterar Al Jazeera och BBC direkt från Kairo att president Hosni Mubarak avgår ikväll eller inatt. Presidenten var planerad att hålla ett tal till nationen kl 21 svensk tid, en tidpunkt som nu dagits över med runt en halvtimme. Nyss rapporterade egyptisk stats-tv att talet skulle hållas inom kort.

Via nyhetsbyråer kommer nu, klockan 20.40 svensk tid, en rapport från tv-kanalen Al Arabya som säger att Mubarak ska meddela att han överför makten till vicepresident Suleiman och att han gör vissa förändringar i landets konstitution. Uppgifterna är obekräftade för tillfället.

Oppisionsgruppen Muslimska brödraskapet, som länge varit förbjuden i Egypten men som så sent som i söndags satt i förhandlingar med vicepresident Omar Suleiman, säger ikväll att de befarar en militärkupp, där armén tar kontroll över landet på ett sätt som inte har stöd i konstitutionen.

BBC News, som sitter och följer egyptisk stats-tv, rapporterar vid 21-36 svensk tid via Twitter:

[Klockan] 2021: Egyptian TV is now broadcasting a promotional video for Egypt – images of hardworking people, modern businesses, tourist sites and sporting achievements. Still no president.

Bilder visas av tiotusentals firande egyptier på Tahrirtorget i Kairo, där protesterna varat i två veckor nu. Ljudnivån på torget är enorm. Militären har meddelat tidigare i kväll att presidenten är på väg att lämna, en historisk händelse, men vad som kommer efteråt är än så länge oklart. Det tycks troligt att militären, åtminstone tillfälligt, tag kontrollen över Egypten.

Egypten har kokat av intensiva rykten ikväll om att president Hosni Mubarak är på väg att avgå. Militären tycks stärka greppet om makten i Kairo och SVT:s Aktuellt rapporterar vid 18-tiden att armén avråder journalister från att vistas kring Tahrirtorget i centrala Kairo eftersom oroligheter är att vänta. 
Ryktena fick en rad av världens stora medier, inklusive New York Times, BBC och Al Jazeera, att skicka ut nyhetsflashar på torsdagsmiddagen om att något är på väg att hända i Kairo, där protesterna pågått i 15 dagar, dock utan någon bekräftelse.

Frågan, en öppen fråga, är också vem som i så fall tar över. Blir det ett militärstyre i väntan på nya val, eller tar den nyligen utsedde vicepresidenten Omar Suleiman över efter Mubarak? Innebär något av alternativen att Egypten blir en demokrati värd namnet?

Sanningshalten bakom uppgifterna om den påstådda avgången måste än så länge bedömas som mycket osäker. Å ena sidan rapporterades Mubarak ha lämnat Egypten redan under onsdagen, å andra sidan sades han vara på väg att hålla ett tal till nationen senare i kväll. Två obekräftade uppgifter som inte går ihop.

Så här rapporterar BBC på torsdagskvällen:

Egypt’s President Hosni Mubarak is to make an address on national television, amid suggestions that he is preparing to step down.

A senior member of Egypt’s governing party, Hossan Badrawi, has told the BBC he ”hopes” Mr Mubarak will transfer power to Vice-President Omar Suleiman.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article