839 0

Al Jazeera: Israel kan 
ta emot Mubarak i exil
Den här helgen kan bli historisk om det visar sig att Egyptens ledare Mubarak faller. Då bryts diktaturen i en av arabvärldens mäktigaste länder och en av USA:s närmaste allierade i regionen. Nätet flödar just nu över av rykten. Kollade runt på Twitter nyss och ett rykte, som ska vara bekräftat av en tv-kanal, är att den egyptiska militären övergivit sin postering vid Egyptens gräns mot Gaza. Om det stämmer kan Israels blockad av Gaza i ett slag bli meningslös.

Enligt fredspristagaren ElBaradei, som sattes i husarrest strax efter att han anlänt till Egypten för att delta i protesterna, har den egyptiska staten kollapsat, säger han till Al Jazeea, och det är just nu oklart om det är president Mubarak eller militären som kontrollerar Egypten. Om militären i praktiken styr är presidentens dagar räknade. Han utsåg idag en vice president, den tidigare säkerhetschefen Suleiman, en post som inte existerat i Egypten på decennier.

I Kairo i kväll fortsätter protesterna. Men polisen är försvunnen och plundring har börjat förekomma i Kairo. Det rapporteras ikväll också om protester i Yemen och Jordanien.

Al Jazeera rapporterar ett rykte om att grannen och Egyptens allierade Israel förbereder för att kunna ta emot Hosni Mubarak om han tvingas gå i exil.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article