1234 0
Kraftig bevakning utanför TV-huset i Kairo på måndagen. Foto: Reuters 

Minst 25 döda i Egypten 
i blodiga bråk med militär
Helgens blodiga sammandrabbningar i Kairo som ledde till minst 25 dödsoffer resulterade i ilsken motreaktion gentemot militären på måndagen från landets runt 10 procent kristna, som fått se sina kyrkor nedbrända av muslimska grupper.

Det är de värsta bråken i Egypten sedan president Hosni Mubarak tvingades bort under upproret i början av året. Enligt Reuters körde militärfordon rakt in i grupper av människor på söndagskvällen nära TV-huset i Kairo där våldsamheterna kom att braka loss.

Spänningarna mellan muslimer och den kristna minoriteten har funnits i flera år, men har ökat i intensitet sedan militären tog över styret tidigare under 2011. Meningen är att fria val ska hållas inom kort i Egypten för att återinföra demokrati i landet, men helgens kravaller sätter frågetecken kring hur bra det kommer att gå.

Utrikesdepartementet, UD, avråder inte längre från resor till Egypten och ingen ny information till resenärer fanns heller på UD:s blogg på måndagskvällen. Svenska ambassaden i Kairo har dock publicerat följande information efter helgens våldsamheter:

Under söndagen och tidigt på måndagmorgonen ägde våldsamma oroligheter mellan militär och demonstranter rum i delar av centrala Kairo. Demonstranterna krävde rättigheter för kopter samt att trakasserier av kristna upphör. Över 200 personer uppges ha skadats och över 20 personer rapporteras ha omkommit i oroligheterna.

Ambassaden råder svenskar i området att hålla sig borta från demonstrationer och folksamlingar och att löpande följa nyhetsrapporteringen. I övrigt hänvisas till reseinformationen på denna hemsida.

Tills vidare råder utegångsförbud i följande delar av Kairo mellan 02.00 och 07.00: Tahrir-torget, Abbasseya, Ramses, Maspero och Down Town.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article