1710 0

INSPELNING. Nu ska man bli reporter igen och som sådan måste man förstås vara utrustad med en vettig inspelningsutrustning. Och en kamera, men det har jag redan köpt.

Liggande i ett skåp har jag min gamla Sanyo kassettbandspelare, modell M-111C. Se bild. Jag har en rätt rolig intervju med Leif GW Persson inspelad där om jag minns rätt. Men som mer än utställningsföremål duger själva apparaten nog inte till numera.

En hederlig analog Sanyo M-1110C med "voice activated recording system".
En hederlig analog Sanyo M-1110C med “voice activated recording system”.

Därför ägnade en förmiddag ombord på båten när jag var ute i skärgårn förra veckan åt att granska marknaden för digitala inspelningsprodukter. Det är en veritabel djungel. Marknadsledaren Olympus har bombarderat köparna med så många snarlika modeller att jag gissar att Olympus konkurrerar framför allt med sig själv.

 

Till slut, när alltihop började kännas desperat, fastnade (eller snarare panikvalde) jag en Olympus Digital Voice Recorder DM-650, framför allt för att den påstås ha bra batteritid. Batterierna laddar även upp sig när man pluggar in mackapären i usb-porten. Och den kan spela in i tre olika filformat, vad man nu ska med det till. Om man ska göra fin-inspelningar med radiokvalitet i något sammanhang kanske.

Så här ser apparaten ut:

Olympus DM-650
Min nya Olympus DM-650. Stor display med många intrikata symboler.

 

Men under min research upptäckte jag en annan märklighet. Fler än en, visar det sig, har gjort det till sin uppgift att rangordna tillverkare och modeller på marknaden för digitala röstinspelare efter kvalitet, finesser, pris och så vidare. Att man rankar mobiler, tv-apparater, högtalare eller andra mera hippa grunkor.

Men röstinspelare? Ändå så finns de. Så för dig som letar röstinspelningsapparatur, ta en titt på exempelvis den här, den här, eller den här.

VIDEO Så funkar mackapären

I denna artikel


Delta i konversationen: kommentera här