922 0
922 0

Här är en hemsk historia som jag skrev för SvD.se i veckan, men som av någon orsak som jag inte känner till hamnade mellan stolarna och aldrig blev publicerad. Jag tycker att den förtjänar att publiceras här åtminstone. Det handlar om fängelseön Rikers Island i New York, som syns på bilden här ovanför.

 

NEW YORK. Den hemlösa och mentalsjuka marinsoldaten försökte hitta värme i en trappuppgång. Där greps han av polis. En vecka senare var han död – efter att ha låsts in i en minst 37 grader varm cell.

– Han bakades i princip till döds, säger en anonym tjänsteman vid fängelseön Rikers Island i New York, där 56-årige Jerome Murdough låstes in. Han hade tagit skydd undan det kalla New York-vädret under februari i en trappuppgång i ett bostadsområde i Harlem, New York, rapporterar nyhetsbyrån AP. Där greps han av polis. Istället för att erbjudas plats på något av standens många härbärgen så togs han till Rikers Island där han låstes in i en cell. En vecka senare hittades han död av fängelsepersonalen. Enligt uppgift till AP ska ett tekniskt fel hos fängelset gjort att cellen överhettades och nådde en temperatur på minst 100 Fahrenheit, cirka 38 grader Celcius. Andra fångar på Rikers Island ska ha öppnat en liten ventil i cellerna för att få in frisk luft, men av någon anldning gjorde den 56-årige tidigare marinsoldaten inte det. Han var att betrakta som psykiskt sjuk och åt flera mediciner, vilket kan ha gjort honom mera känslig för värme. Han ska ha dött av "extrem uttorkning", enligt AP:s källor. Nu utreds dödsfallet av fängelset. Talespersoner för organisationer som arbetar med att hjälpa mentalsjuka i New York kallar fallet en genomklappning från stadens sida på i princip alla omåden – uteliggaren sattes i fängelse istället för att få hjälp, borgen sattes till höga 2 500 dollar och ingen tycks ha övervakat honom i cellen. Murdoughs mamma, 75-åriga Alma Murdough, sa att hon inte fick veta att hennes son var död innan AP kontaktade henne i förra veckan, skriver nyhetsbyrån. ERIK BERGIN
I denna artikel


Delta i konversationen: kommentera här