1404 3


Här passerar fartyget bron
– med en halvmeter till godo

Klockan 00.22 natten mellan lördag och söndag under Allhelgonahelgen passerade världens största passagerarfartyg Oasis of the Seas under danska Stora Bält-bron. Med minsta möjliga marginal: den seglingsfria höjden under bron är 65 meter. Fartyget mäter 72 meter från vattenytan.

Med nedsänkbara skorstenar, som gett en merkostnad på 15-16 miljoner kronor när fartyget byggdes, och genom att passera bron i full fart vid lågvatten kunde Oasis of the Seas ta sig under bron med någon halvmeter tillgodo. Vid hög fart sätter sig fartyget ner i vattnet, vilket ger den nödvändiga lägre totalhöjden för att klara bron.

Fartyget lämnade finska Åbo där hon byggts för några dygn sedan och är nu på väg mot hemmahamnen Fort Lauderdale och rederiet Royal Caribbean.

TV: Se det gigantiska fartyget passera finska skärgården

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


3 comments

 1. Anders

  Spännande reseprojekt på gång. Om du ska till Bangladesh kan jag ordna en bra adress i Dhaka som kan vara bra att ha om något oförutsett skulle inträffa.
  Har varit på kyrkogården och tänt några minnesljus. Stämningsfullt och vackert.
  Kul att se det gigantiska passagerarfartyget glida fram. Jag tycker att det ser konstigt ut från sidan med alla fönster. Får man någon båtkänska ombord, tro?

 2. Anders

  …båtkänsla…

 3. Erik

  Ja tack, gärna adresser. Det är inte helt klart med den rutten än men jag tror att det går i lås. Har i alla fall beställt visum.

  Nja, man gissar väl att det är si och så med båtkänslan…

Comments are closed.