1090 0
1090 0

Om ni tror att jag tar lätt på så viktiga ting som väskor så tar ni fel. Och du som inte bryr dig om väskor alls kan sluta läsa här och går och göra något annat.

För som minnestrogna och idoga läsare av denna blogg kanske minns (och ni andra kan läsa här) så tog jag redan i våras beslutet att byta ut min gamla huvudväska, min chief travel companion, den väskprodukt jag oftast använt på en rad resor, en 16 år gammal Delsey som införskaffades 1998 på mega-köpcentret Sawgrass Mill i Florida.

 

Delseyn och jag har varit med om många äventyr. Den har minst en gång återvänt till den delstat där den en gång köptes, Florida, farit runt i Sydamerika, åkt pickup på grusvägar i Namibia i Afrika, sett delar av Sydostasien och varit med på olika resor i Europa, samt bland annat Puerto Rico i Karibien och Toronto i Kanada. Inte minst har väskan genom året besökt en rad andra platser här i USA som Alabama, Georgia, Louisiana och Mississippi i the South, New Mexicos månlika bergslandskap, Kaliforniens prunkande åkrar och Texas torra slätter.

Min Delsey är med andra ord mycket berest och har aldrig svikit, aldrig låtit mig lida, alltid hållit grejorna torra och på rätt plats.

 

Tills nyligen. För nu visar väskan tydliga tecken på att börja klappa igenom. Den är trött. Livsgnistan falnar. Jag har gjort mitt, tänker den nog. En söm till ena bärremmen har gett sig. Den insydda balken som ska hålla väskan styv på ovansidan är brusten. Inte minst har fläcken som en kvarlämnad och förruttnad banan i ytterfacket orsakade börjat synas alltmer. Blixtlåset kärvar.

Kort sagt: det är dags att pensionera den grönmurriga Delseyn.

Men hur ersätta den?

Ersättaren i bilder: klicka en bild för att öppna galleriet

 

Det visar sig att den kategori väskor som den utrangerade Delseyn tillhör är svåra att hitta på marknaden: en väska i kabinstorlek i 60-litersklassen som både har handtag, axelrem och – inte minst – kan bäras som ryggsäck. Marknaden översvämmas av det ena eller andra, men få som klarar alltihop.

Jag har letat i New York, i Florida där min Delsey en gång köptes, i Stockholm och på nätet. Till slut har jag hittat vad jag tror är en värdig ersättare.

Det handlar om en väskprodukt från Ebags.com, en ehandelssajt specialserad på väskor och dylika tillbehör. Den inte bara uppfyller de redan nämnda kraven, utan stilar också med riktigt många användbara fack för saker som kameror, mobiltelefoner, öronproppar, pass, tandborste. Det skadar förstås inte heller att den var nedsatt från 200 till 100 dollar.

 

Jag har höga förhoppningar på den röda Ebagen, som sannolikt gör sin premiärresa över Atlanten i början av oktober då det blir ett snabbesök på några dygn i Stockholm.

Bilderna i galleriet här ovanför visar några av finesserna på den nya väskan. Se även filmen nedan.

Men närmast återstår den känslosamma uppgiften att en gång för alla ta farväl av Delseyn efter nära 20 års trogen tjänst. Vet inte vad för slags ceremoni jag ska ställa till med. Sjösätta den i East River kanske, eller gräva ner den i Central Park. Eller möjligen inte. Det kanske slutar med soptunnan.

I vilket fall – farväl, min banan-ruttnade, spygröna favoritväska, det blev 16 roliga år tillsammans.

 

VÄSK-TV Se alla finesserna

In this article


Join the Conversation