FBI: Militant liga skulle kidnappa Michigans guvernör

252 0
252 0

Sex personer arresterades av polis sedan de, ihop med ett antal kompanjoner som också gripits, under året planerat att kidnappa delstaten Michigans guvernör, demokraten Gretchen Whitmer. Åtal mot de sex misstänkta annonserades av USA:s federala polis FBI torsdagen den 8 oktober.

Attentatet skulle genomföras före valet den 3 november, enligt FBI. Gruppen hade förberett sig bland annat genom att bevaka Gretchens semesterhus och ägna sig åt vapenträning under sommaren, enligt den federala polisen.

FBI kom gruppen på spåren när de av allt att döma diskuterade planerna på sociala nätverk.

Den federala åklagaren Matthew Schneider gör ingen hemlighet av att han anser att komplotten mot Whitmer har politiska undertoner. Michigans guvernör kritiserades hårt av Trump-supportrar för hennes åtgärder för att hantera coronapandemin. Trump twittrade vid ett tillfälle ”befria Michigan” i vad som tolkades som stöd för de protesterna.

”Vi kan alla vara oense om politik, men de åsiktsskillnaderna får aldrig någonsin resultera i våld”, säger Schneider i ett pressmeddelande från FBI.

Gruppens syfte ska ha varit att föra Whitmer till en hemlig plats och ”ställa henne inför rätta”, enligt nyhetsrapporter.

Attentatsplanerna mot guvernören, som kan ge livstids fängelse vid fällande dom, kommer i ett läge när USA är djupt polariserat om både politik och coronapandemin.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att läkare och sköterskor möter coronasjuka patienter och deras anhöriga som inte tror att viruset existerar. De hänvisar i vissa fall till president Trumps reklam tidigare under 2020 för en malariamedicin som inte har någon bevisad effekt mot covid-19.

”Det är frustrerande för oss. Det tar på krafterna”, säger sjuksköterskan  Amelia Montgomery i Kansas till AP.

In this article

Join the Conversation