1851 0
1851 0

STOCKHOLM — För en uppfattning om hur smutsig en amerikansk valkampanj kan vara, och hur etablerade medier attackeras med desinformation av politiska lobbygrupper i Trump-eran, ta gärna en titt på ett avslöjande av Washington Post. Det var den tidningen som tidigare i november publicerade anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp mot en republikansk kandidat, Roy Moore, i ett extrainsatt senatsval i Alabama.

Strax efteråt approcherades tidningen av en annan tipsare, som sade sig ha ytterligare skadlig information om Moore: kvinnan anklagade kandidaten för att ha gjort henne gravid och sedan övertalat henne att göra en abort. Moore ska ha kört henne till en annan delstat för att få aborten genomförd.

Under intervjuer frågade kvinnan Posts reporter om vilka effekter avslöjande skulle kunna få för Moore om de publicerades.

Men storyn var falsk och publicerades aldrig av Washington Post. Tidningen fattade misstankar och beslutade sig för att skugga tipsaren. Det visade sig att hon jobbar för en organisation, Project Veritas, med det specifika uppdraget att utmåla medier och andra organisationer som partiska i det polariserade amerikanska politiska landskapet. Det sker bland annat genom att organisationen försöker plantera falska nyheter hos etablerade medier.

Washington Posts avslöjande om den falska nyheten, planterad av Project Veritas.

Tanken, enligt Washington Post, verkar ha varit att få tidningen att publicera den falska storyn mot Moore, varefter sedan Project Veritas skulle publicera den falska tipsarens samtal med tidningens reporter, som då skulle utmålas som partisk, pro-demokratisk och mot Donald Trump och Roy Moore.

VIDEO Här intervjuar Posts reporter falska tipsaren

I måndags publicerade Project Veritas en egen story som försöker utmåla Washington Post-reportrar som Trump-motståndare.

Project Veritas om vad organisationen hävdar är partiska Washington Post-reportrar.

I mars 2015, några månader innan Donald Trump annonserade sin kandidatur till presidentvalet 2016, donerade Trumps egen välgörenhetsorganisation 10 000 dollar till organisationen, enligt Newsweek. De pengarna användes enligt tidningen till att finansiera en film om hur Hillary Clintons valkampanj påstods betala anhängare 1 500 dollar för att skapa bråk vid Trumps valmöten.

Trump hänvisade till det påståendet under debatter med Clinton men utan att nämna att han donerat pengar för att få filmen gjord, skriver Newsweek.

Project Veritas leds av James O’Keefe, filmmakare, provokatör och konservativ politisk aktivist, som använder organisationen han leder, Twitter och YouTube för att bekriga nyhetsleverantörer som CNN och Washington Post.

I det värvet gör han gemensam sak med president Trump, som i måndags twittrade en ny attack mot CNN:

Ironin i att Project Veritas försökte ”avslöja” Washington Post som ”fake news” med en egen falsk nyhetsstory tycks ha gått O’Keefe och hans anhängare förbi.

In this article