1316 0

TV: Quantas stoppar alla A380

Första allvarliga incidenten har inträffat med världens största passagerarplan, Airbus A380. Strax efter start från Changi-flygplatsen hörde passagerare en kraftig smäll från en babordsmotor, motor nummer 2,  varefter rök och delar av ytterhöljet av motorn syntes vid vingen. A380:n, från australiensiska Quantas, tvingades avbryta flygningen till Sydney och återvända till Singapore på tre motorer.

Ingen skadades, även om motordelar föll på en indonesisk ö strax söder om Singapore. Landningen gick problemfritt och kunde göras sedan maskinen dumpat bränsle för att minska vikten och risken för explosion vid eventuell kraschlandning.

TV: ”The aircraft is secure at this stage”

En A380 över Sydney.

Quantas har stoppat alla flygningar med flygplanstypen i väntan på en utredning om orsaken. A380:n har varit i trafik sedan 2007 och kan ta 525 passagerare.

Den indonesiska vulkanen Mount Merapi fortsätter med sitt utbrott som skickar aska miltals upp i luften. En spekulation är att aska från vulkanen orsakat motorhaveriet i A380:n, men det förklarar i så fall inte varför bara en motor slogs ut. Motortillverkaren Rolls Royce aktier sjönk på börsen sedan Rolls Royce initialt fått skulden för motorsmällen.

Den havererade motorn efter landning på Changi.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article