1213 0
BELLE GLADE, FLORIDA. Orten där vi är finns knappt med på kartan, men den är i höjd med West Palm Beach och strax söder om en mellanstor sjö inåt landet i Florida som heter Okeechobee. 

Idag har varit en bilkörningsdag: vi startade i Orlando och stannade till i Celebration, staden som Disney planerade och byggde, och som ligger inom Disney Worlds gräns. (Disney Worlds hela område är så stort att man ledigt skulle kunna rymma en stad som Linköping och kanske även centrala Stockholm där.) Celebration är en sällsam upplevelse – allt är liksom för perfekt. Jag har skrivit tidigare om Celebration på den här bloggen efter ett besök där för några år sedan. Då som nu känns stället som Amerikas försök att skapa den idealstad som landets historia självt inte kunnat producera. En filmkuliss helt enkelt. Men nu, 18 år efter att den byggdes (1994), känns den samtidigt lite sliten i kanterna. Och Disney driver inte längre Celebration, den handhas så vitt jag kan begripa av invånarna själva som äger andelar i standen. Bilden i inlägget innan är från Celebrations ”downtown” där en liten pöl till sjö finns, utan båtar men med en brygga.

Hur som helst, sedan fortsatte vi söderöver och passerade bland annat ett Seminole-indianreservat med ett kasino. Vissa reservat driver spelverksamhet för att dra in pengar. Just det här stället ryms i en enplans lådliknande byggnad. När man kliver in möts man av tung cigarettrök och rader av enarmade banditer, ”slot machines”, där medelålders amerikaner sitter med tomma blickar och matar i 25-centare och väntar på storvinsten.

Inte mycket att rapportera i övrigt – det här är ”backyard America” med småsamhällen, apelsinodlingar och ett mestadels platt landskap som påminner inte så lite om Östgötaslätten. Intressant att se dock, och en rejäl kontrast mot kusten en timmes körning bort där några av världens rikaste trängs i sina muromgärdade lyxpalats i Palm Beach.

Imorgon ska vi stanna till vid mega-outletten Sawgrass Mills i Fort Lauderdale. Sedan tittar vi nog runt i Miami lite, det finns en del ställen där man gärna vill besöka och där jag inte varit. Miami Beach återvänder vi nog inte till, istället tar vi troligen en titt på Everglades i övermorgon och därefter flyget hem via Washington.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article