3096 0

NEW YORK. Det är sommarvärme i New York – 20 grader eller så. Jag var och lunchade på Grand Central och gick dit hela vägen (från 14 till 42 gatan) iklädd jacka. Feltänkt. Ändå var det min tunna seglarjacka. Äääntligen, säger jag. Helgen ska också bli fin.

 

I övrigt, bortsett från vädret, har inte mycket hänt. Så jag har roat mig med att titta på annonser på den amerikanska båtmarknaden. Det finns mycket fint. Särskilt om man är ute efter de modeller som normalt kallas ”trawlers”, alltså långsamma skrov som tuffar på i 6-7 knop, i bästa fall 9-10 om man gasar på rejält. De mest kända båtarna i den kategorin är förstås Grand Banks, men det finns mängder av andra tillverkare. (Grand Banks gör förresten numera vanliga halv- eller helplanande motorbåtar också, kolla exempelvis in den tjusiga Eastbay-serien.)

En Grand Banks ur Eastbay-serien.
En Grand Banks ur Eastbay-serien.

 

Jag har utarbetat ett par favoriter bland trawler-båtarna. Hade jag pengar, vilket jag inte har, och skulle köpa en ny båt så vore favoriten just nu en Nordhavn 40, som låter nordisk på namnet men som tydligen tillverkas i Kalifornien samt (vissa av skroven) i Asien av Pacific Asian Enterprises. Båten är otroligt välbyggd, att döma av det jag läst. Tillverkaren gjorde faktiskt en världsomsegling med en 40-fotare, alltså ca 12 meter, av den här modellen för tretton år sedan eller så för att testa vad den gick för. Bilder finns här. Här är en Nordhavn 40 till salu i Southampton, UK.

En Nordhavn 40 som är till salu i Storbritannien. Pris: 678 000 dollar...
En Nordhavn 40 som är till salu i Storbritannien. Pris: 678 000 dollar…

 

En annan favorit är Canoe Cove, som jag antar inte nytillverkas längre. Kolla exempelvis in den här Canoe Cove Tri-Cabin från 1976 som är till salu.

Alldeles nyss kollade jag även in en mera klassisk trawler-modell som jag inte hört talas om förut, en Monk 36-fotare. Verkar vara väl tillvaratagna 36 fot av bilderna att döma. Monken är för övrigt rätt lik den gamla svenskättade Albin Trawler, som också finns som 36-fotare (en sådan var för övrigt till salu förra året vid Riddarfjärdens Marina).

En Monk 36:a.
En Monk 36:a.
En Albin Trawler 36.
En Albin Trawler 36.

 

Saken med trawlers (alltså trålare på engelska) är ju som sagt att de inte går så snabbt. Den har kommit ut en del semi-deplacementsskrov på marknaden på senare år, bland annat Swift Trawler från Benetau (som jag tycker är ganska plastig). Det är alltså skrov som åtminstone halvplanar om man gasar på tillräckligt. Dock får man förstås betala ganska dyrt för farten med ökad bränsleåtgång, särskilt som de här båtarna nästan undantagslöst har två maskiner. En trawler (med en maskin) som puttrar på i sex knop gör kanske av med tre liter i timmen eller så, medan en planande båt i runt samma storlek med två maskiner troligen gör av med tio gånger så mycket.

För den som vill läsa mer om bränsleförbrukning hos klassiska trawlers vs. halvplanande varianter kan läsa den här artikeln.

 

Jaha, det var det om båtar. Jag har handlat lite rödtjut (Jacob’s Creek, från Australien) och snart blir det middag. Tacomys rent av.

In this article