574 0

STOCKHOLM — Om du hamnat på den här sidan av en slump så förstår jag att ämnesvalet för det här blogginlägget kan framstå som en aning, vad ska man säga, perifert. Men det är bara tills du inser att jag ägnat mars, april och maj till att skriva om och dokumentera renoveringen av min båt, Clara-Ida.

Och nu finns skäl att fira, för nya båttoaletten är klar att invigas (förutsatt att båten kommer i sjön någon gång).

Det var i söndags, den 19 maj, som allt blev klart. Så när som några små detaljer, men ändå. Nu är den nya toatolen monterad och durken under den har rengjorts från… diverse. Slangen från toastolen till septiktanken i fören, samt ledningen som leder in sjövatten att spola med, är utbytta. Det doftar fräscht och fint.

Här är de huvudsakliga momenten i projektet:

1. Demonteringen av den gamla toastolen har jag redan berört i tidigare inlägg, men den involverade bland annat att såga plastfundamentet till holken i två delar på grund av fastrostade bultar. Den billiga vinkelslipen jag köpte på Jula i april har redan fått göra god tjänst.

De gamla bultarna sitter som berg och måste kapas med vinkelslip. Foto: Erik Bergin
Bultarna avkapade. Foto: Erik Bergin

2. Fästet, en stor träkloss, som den gamla toastolen var monterad på passade inte den nya. Jag fick tillverka en platta av furu, betsa och lacka den och sedan skruva fast den bredvid den gamla klossen för att sedan kunna montera stolen.

Det förlängda fästet för den nyinköpta toalettstolen. Foto: Erik Bergin
Den nya stolen behöver mer bredd. Foto: Erik Bergin

3. Montering av nya slangar. Vi köpte ny toaslang på Seasea i Nacka och kapade med vinkelslipen. Sedan var det bara att montera, med dubbla slangklämmor. Men det var enklare sagt än gjort eftersom den nya toastolen inte var exakt likadant konstruerad som dess 20-talet år nyare kusin.

Den nya slangen går in genom dassväggen från fören. Foto: Erik Bergin
Slangen passerar elektroniken för nivåmätaren i septiktanken. Foto: Erik Bergin
De nya slangarna sitter till slut på plats efter mycket slit. Foto: Erik Bergin

Men till slut har vi nu hamnens för tillfället absolut fräschaste båttoalett. Ska bli ett nöje att inviga den, bara båten kommer i sjön till slut som sagt.

En del rubbning och polering kvarstår innan det sker. Men nu, till slut, går det ändå att ana båtsäsongen 2019 i fjärran. Inte en dag för sent.

Nya dasset. Foto: Erik Bergin
Nya dasset. Foto: Erik Bergin

In this article


Join the Conversation