1731 0
1731 0

STOCKHOLM CITY — Ett drygt dygn efter vansinnesfärden längs Drottninggatan som tog fyra liv i centrala Stockholm fredag 7 april råder en lugn och aningen tryckt stämning vid platsen. Korsningen Drottninggatan/Klarabergsgatan är delvis avspärrad av polis. Lastbilen som kraschade in i Åhléns är bortbärgad. Men en skylt hänger på sniskan och det ligger fortfarande en hög skräp på marken utanför varuhuset där färden slutade.

Ett stängsel som löper längs Åhléns vägg mitt i gatan är helt täckt av blommor, svenska flaggor och personliga meddelanden. Ljus av gravtyp har placerats på betongsuggorna bredvid. Vid 17-tiden på lördagen hade uppskattnings 400-500 personer samlats vid platsen för att lämna blommor, ta bilder eller bara studera platsen varifrån nyheten om lastbilsattacken spreds över hela världen ett dygn tidigare.

På lördagen hängde flaggorna på halv stång vid Radisson-hotellet och andra byggnader ikring på lördagen. Ett antal journalister gick runt på platsen och pratade med folk, men något större medieuppbåd var det knappast fråga om. Expressen hade dock placerat en reporter och fotograf precis vid korsningen för att få sända webb-tv.

Polisavspärrningar vid Åhléns där lastbilen kraschade och fyra dog. Foto: Erik Bergin

Själv tycker jag att det är intressant med sådana här platser, där man vet att någonting hänt. Det känns på något sätt i luften. Ungefär samma känsla som vid Drottninggatan kan man få när man exempelvis besöker Ground Zero på södra Manhattan där tvillingtornen rasade för femton år sedan.

 

In this article