1320 0

BROOKLYN, NEW YORK. Om en dryg vecka flyttar vi till Stuyvesant Town (3D-karta) på Manhattan till en hyfsat stor tvåa med litet men trevligt och gemytligt kök, diskmaskin, dubbla luftkonditioneringsaggregat, minimal utsikt över East River genom ena fönstret och mot ett elverk åt det andra.

Jag kan knappt tro att det gått så enkelt. Visserligen får man ösa iväg pengar åt alla möjliga håll – deposits, avgift för hyresgaranti, hyra i förskott, en deposit till, ena och andra avgiften. Men det kostar att ligga på topp.

Nyckeln var att ansöka om – och få, vilket inte är givet – en hyresgaranti, i det här fallet hos ett företag som heter Insurent. Jag ansökte strax efter att vi landat och installerat oss i den tillfälliga lägenheten i Brooklyn. Det Insurent gör är att de garanterar att man klarar att betala hyran helt enkelt. En alternativ metod, om man inte bott i USA länge och har en ”credit history”, är att man skaffar en ”guarantor”, en privatperson som är stadd i kassa och som kan garantera hyran. Men någon sådan hade vi inte på rak arm.

Efter vi sett på lägenheterna och valt en så satte Victoria en vansinnig fart på processen – så pass att vi redan på onsdagskvällen hade en preliminär garanti i mejlen.

Stället heter alltså Stuyvesant Town, strax norr om East Village på Manhattans östra sida, ganska långt söderut. Det är ett jätteområde med likadana hus i rött tegel som ursprungligen var hem åt krigsveteraner. Allteftersom har lägenheterna renoverats (och veteranerna fått flytta annorstädes, anar man) och ”konceptifierats” till vad som nu marknadsförs som ett ganska hippt innerstadsboende för familjer. Det finns dagis, tennisplaner, en fontän och annat på området. Jag kände till det i förväg eftersom min kollega Daniel bott där.

Jag hade bokat ett möte med en av områdets Leasing Agents, Victoria, redan i Stockholm. Så vi gick dit – och vips hade hon släpat oss runt området för att visa en rad lägenheter. Alla fina. Den allra finaste var nog också den dyraste, så med en tajt budget valde vi istället en lite enklare, men dock med liten snut sjöutsikt mot East River.

Vem hade trott det, att man få bo med vatten inom synhåll i New York.

Nu återstår en del pyssel. Idag ska vi fixa bankkonton och betala den firma som ställt upp med en hyresgaranti. Sedan, mot slutet av nästa vecka, får vi tillgång till lägenheten som är helt omöblerad, så då blir det en tur till Ikea. Och nya utgifter. Å andra sidan tror jag att den värsta kostnadschocken då är över. Däremellan ska jag försöka jobba lite också, förresten.

Stuyvesant-town-map

In this article