1220 0

LAGUARDIA. Sitter vid gate D1 och väntar på flyget. Extremt lite folk här, typ fem pers vid gaten ännu, med 40 min kvar till avgång. Undrar om det är ett bra tecken.

På tv rapporterar de om blixthalka runt Atlanta, Georgia, med bilder på bilar med sommardäck som står och slirar. Märkligt att det fungerar så bra som det gör ändå med en så stor del av nationen med vinterväder och där ingen har vinterdäck. Eller vänd på det: konstigt att det funkar såpass dåligt med trafiken i Sverige där alla har vinterdäck. Folk har tydligen suttit stora delar av natten i sina bilar och ett lass skolbarn sitter fast på sina skolbussar. Det konstiga med alltihop: folk låter förvånade som ommdetbvarbförsta gången någonsin med halt väglag.

De pratar, förstås, också om Obamas state of the union-tal igår kväll. Presidenten pratade mycket om den ojämna fördelningen av inkomst och förmögenheter i USA, med en procent extremt rika som äger mer än alla andra. Än värre, många miljoner amerikaner är fattiga trots att de har jobb. Dessutom är många ännu arbetslösa efter recessionen och finanskrisen 2008-2009.

Obama lovade försöka driva igenom exempelvis högre lägstalöner för statligt kontraktsanställda genom så kallad ”executive order”, att presidenten driver igenom något själv genom att runda kongressen. I representanthuset, en av kamrarna i kongressen, har republikanerna som bekant majoritet och har därmed blockerat många av de förändringar som Obama vill driva igenom.

Nu är jag i vilket fall på väg till Florida för ett par dagars arbete. I Miami var det 22-24 grader varmt, jämfört med New York där det är som i Sverige, så vädret blir en posotiv bieffekt.

Vad jag rapporterar om? Det får du läsa framöver på SvD Näringsliv.

In this article