3265 0

Här kommer tre tips om intressant journalistik om New York, Wall Street och USA:s förhållande till vapen.

• Härom dagen skakades New York av ett till synes helt meningslöst skottdrama i Bedford-Stuyvesant i Brooklyn (inte för att det finns några speciellt meningsfulla skottdraman, men ändå). En 14-åring som ägde ett skjutvapen öppnade eld mot en annan tonåring inifrån en buss, missade och sköt istället ihjäl en småbarnspappa på trottoaren som var på väg hem.

New York Times publicerar på tisdagen den här intressanta historien om 14-åringen som sköt, Kathon Anderson, och om de ungdomsgäng i Brooklyn som han, kan man säga, drabbats av.

• Samtidigt kör NYT en annan story om hur restauranger hamnar mer och mer i den politiska skottelden. Det handlar om en restaurangägare i South Carolina som satte upp en (ganska provocerande) skylt som förbjöd gäster att ta in vapen på restaurangen. Det ledde till att han blev hotad av vapenlobbyn och inte längre ens vågar öppna sin egen post längre. Nu får han stöd av flera restaurang- och barägare som överväger att använda sig av möjligheten att upphäva den berömda andra paragrafen i USA:s konstitution, om rätten att bära vapen, inne på restauranger och andra liknande etablissemang. Läs storyn här.

• Till sist finns idag en rad artiklar om en ny bok om kommit ut, ”Flash Boys”, som handlar om hur börsen manipuleras av mäktiga och hemliga mäklarhus som använder datorer för blixtsnabba affärer på bråkdelar av en sekund, en metod de tjänar många miljarder dollar på. Den så kallade ”algoritmhandeln”, ”robothandeln” eller ”högfrekvenshandeln” – tre dåliga ord i brist på ett bra svenskt – är alltmer ifrågasatt både här, i Sverige och på andra marknader. Läs om ”Flash Boys” här (recension), här (ekonomisidorna) och här (en nyhetstext till).

In this article