1288 0

Bloggen redo för Iphone
En Resande Reporters Äventyr (erikbergin.blogspot. com) är numera anpassad till alla med Iphone – sidan känner automatiskt igen när du går in med din Applemobil för att läsa.

Istället för den vanliga sajten skickas du direkt till ett smidigt RSS-flöde med inlägg och bilder.

Fördelen är att du nu mycket enklare kan läsa bloggen i din Iphone. Nackdelen är problem att få kommentarfunktionen att funka via Iphone, men jag jobbar på det. (Vad är ett RSS-flöde? Läs här!)

Här är 13 bästa
rese-apparna
Du som reser mycket har användning av en rad smarta ”appar” till Iphone – och ständigt kommer nya. Jag har rotat igenom utbudet och listar här några av de bästa för folk i farten. Klicka länkarna för att komma direkt till applikationerna i Itunes.

Here, file file! Den här applikationen kostar visserligen 75 kr men är grym för dig som av någon anledning behöver komma åt filer i din hemdator när du är ute och reser. Appen installeras dels i din Iphone, dels installeras ett program i din Mac som gör att du kan logga in var som helst ifrån via mobilnätet och komma åt dina filer.
Inloggningen är lösenordsskyddad, men om programmet utgör någon form av säkerhetsrisk kan jag inte bedöma. Allt bygger förstås också på att din Mac är påslagen hemma – inte direkt miljövänligt eller billigt. Men rätt coolt.

Sista minuten-flyg Aftonbladet har släppt en gratis-app för sökning av sista minuten-flyg. Flera liknande finns, bland annat från det svenska mjukvarubolaget Crystal Code och Apollo. Jag har inte hunnit testa hur de fungerar.

SvD:s reseguider Ladda hem reseguider för städer som Barcelona, Dublin, Milano och Madrid direkt till din Iphone. Applikationen är gratis men de flesta guider kostar 7 kr.

• Även bland andra reseguidebolaget Lonely Planet har liknande tjänster, flera av dem kostar dock en hel del.

Kindle för Iphone Kindle är e-boksläsaren från nätbokhandeln Amazon.com. Nu finns en version av Kindle till Iphone som gör att du kan ta med hela ditt elektroniska bibliotek på resan. Jag har testat att läsa böcker i Iphone en hel del redan och det funkar förvånansvärt bra. Dessutom finns massor med gratisläsning att ladda ner från Amazon.com så att du kan provläsa några sidor innan du köper en bok. Själva läsaren är gratis.

Hitta flyget Med appen Flight NT, som är gratis, letar du helt enkelt flyglinjer – när går exempelvis nästa plan från Arlanda till Kastrup? Eller hur många flighter per dag finns mellan Heathrow och Rio? Och flyger de med Boeing- eller Airbus-maskiner?

Check My Trip Du som har bokat en flight och vill hålla koll på om avgången är ändrad och andra uppgifter kring flygningen bör absolut ha gratis-applikationen Check My Trip installerad. I den matar du in ditt reservationsnummer och ditt namn och får sedan snabbt reda på status för flygningen. Tjänsten finns även på vanliga internet på checkmytrip.com.

Översättning Det finns en rad översättnings-appar till Iphone. En som jag tycker fungerar bra är en från översättningsbyrån Traduko, gratis dessutom. Du skriver in din mening på svenska, eller ett av en rad andra språk, och konverterar den sedan till valfritt språk. En nackdel är dock att den texten på översatta meningen är så liten – opraktiskt om man ska förklara vart man ska för en taxichaffis som inte begriper engelska till exempel.

Google Apps Googles hela batteri av webbtjänster finns samlade i en enda applikation – kartor, dokument, kalender, översättning, foton, anteckningar och nyheter på ett ställe. Det är helt enkelt onödigt att inte ladda ner denna gratis-app.

Google Earth Googles fenomenala kartprogram finns gratis till Iphone. Fullt lika fenomenalt som den vanliga dator-versionen blir det förstås inte, men när du ändå är igång bör du absolut ladda hem Earth.

Mer kartor Ska du ha ytterligare ett kartprogram utöver Google Maps och Earth så kan gratis-appen PD Maps Worldwide Edition vara värd en koll. Programmet kan använda kartor från en rad leverantörer, utöver Google, har en massa inställningar för gps-navigering, sökning och andra funktioner. Väderprognos ingår också.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


Join the Conversation