1426 0

Flygen i norra Europa
stoppas av askmolnet
Flyg i norra Sverige och Norge, samt i Finland och Storbritannien har stoppats sedan askmoln från det pågående vulkanutbrottet på Island hotat driva söderut och in i flygrutterna. Ryanair meddelade tidigare idag att inga flyg skulle lyfta från London Stansted. Samtliga flygplatser i Skottland har stängts och likaså majoriteten av de i England. På Heathrow i London har 150 avgångar ställts in, rapporterar Associated Press.
Finska luftfartsmyndigheten sa att alla rutter över havet mellan Sverige, Finland och Storbritannien ligger i farozonen för asknedfallet och stoppas därmed. Från Norge meddelades att flighter till och från norra Ryssland och Danmark också riskerar att drabbas. Flyg har även stoppats i Nederländerna.
Små partiklar av sten och annat material som finns i vulkanisk aska hotar täppa till jetmotorerna i flygplanen och orsaka motorhaveri.
Passagerare ombeds kontakta sitt flygbolag och planerar för alternativ transport – eller förbereda sig på att vänta. Det är oklart när trafiken kan komma igång igen.
Det är det andra utbrottet från samma vulkan på en månad. Vulkanen finns under glaciären Eyjafjalla på södra Island.
KARTA: Här finns vulkanen
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article