1934 0


Det diplomatiska bråket mellan Israel och Sverige efter Aftonbladets kulturartikel om påstådd israelisk organstöld från palestinska offer hade genererat 4600 underskrifter för bojkott av möbeljätten Ikea i Israel, rapporterade israeliska
Haaretz på söndagen.


Klädkedjan Hennes & Mauritz, som möjligen är det mest kända svenska varumärket utomlands bredvid Ikea och en eller annan fordons- och telefontillverkare, klarar sig undan än så länge – en etablering i Israel är planerad först till 2010.
Grunden för upproret mot Sverige har utvecklats till att handla om den svenska regeringens vägran, med stöd i grundlagens Tryckfrihetsförordning, att offentligt ta avstånd från Aftonbladets artikel. Där förs anklagelser fram om att israeliska soldater stjäl organ från dödade palestinier. Några bevis för att så är fallet finns inte i artikeln.

Den veckolånga diplomatiska krisen tycks inte fått någon effekt på svenskars resor till Israel än så länge. Sedan tidigare finns en avrådan från UD för resor i närheten av Gaza.

Någon officiell ursäkt från den svenska regeringen kan Israel inte vänta sig. Det närmaste i den vägen kan bli det utrikesminister Carl Bildt skrev (M) på sin blogg den 22 augusti:

Det är självfallet Aftonbladet som skall ta ansvar för sina beslut, och som har att förklara varför man i detta fall valde att publicera en artikel som man rimligen borde ha insett skulle leda till starka reaktioner. Detta sagt utan att vilja rescensera det beslutet.

Vad gäller själva artikeln så måste en journalistisk bedömning bli att den är undermålig betraktad med gängse nyhetsprinciper om faktagranskning och källkontroll. Som kulturjournalistiskt alster klarar den sig möjligen undan, i alla fall tyckte Aftonbladet uppenbarligen det. Men eftersom syftet inte tycks ha varit något annat än att låta läsaren tro att organstölden faktiskt existerar och därför borde utredas så hade ämnet som sådant lämpat sig bättre för ett undersökande nyhetsreportage än kulturartikel. Sedan kan man tycka vad man vill om proportionerna i Israels attack mot Sverige.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article